Index Vakbarát Hírportál

Élet-halál között lebeg egy 95 éves nő, akit lesokkolóztak a rendőrök

2023. május 19., péntek 11:07

Egy törékeny, 95 éves nő „lassú tempóban”, járókeret segítségével közeledett a rendőrök felé, amikor azok szükségesnek tartották a sokkoló bevetését. A nő most az életéért küzd a kórházban.

Az új-dél-walesi rendőrség pénteken megerősítette, hogy a gyilkossági csoport vizsgálja az esetet, és hogy az érintett, 12 éves tapasztalattal rendelkező vezető rendőrtisztet vizsgálják, és már nem dolgozik − írta meg a The Guardian

Clare Nowland továbbra is kritikus állapotban van a coomai körzeti kórházban, családja pedig két napja az ágya mellett tartózkodik, miután szerda kora reggel a sokkoló használata miatt elesett, beverte a fejét és életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Nowland hol eszméleténél van, hol nincs, és a rendőrség első szintű kritikus esetként kezeli az ügyet, ami az ausztrál jogrend szerint azt jelenti, hogy „olyan sérülésről van szó, amely közvetlenül halálhoz vezethet”.

A rendőrség kezdetben kevés részletet közölt a nyilvánossággal az incidensről, és csak annyit mondott, hogy egy idősek gondozását végző intézményben egy idős nő „sérüléseket szenvedett a rendőrökkel való interakció során”, és nem tettek említést a sokkoló használatáról. Pénteken közölték, hogy a sokkoló használata azért történt, mert Nowland egy húsvágó késsel volt felfegyverkezve.

A demenciában szenvedő Nowland a kora reggeli órákban hagyta el a szobáját, és a Yallambee Lodge nevű idősek otthonának konyhájába ment, ahol magához vette a kést − állítja a rendőrség.

Egyedül volt egy kis orvosi kezelőhelyiségben, amikor a rendőrség megérkezett. Szolgálaton kívüli rendőröket kellett hívni a helyszínre (Coomában nincs 24 órás rendőrőrs), akik jóval azután érkeztek meg, hogy a mentősök már a helyszínen voltak. A rendőrség szerint a rendőrök megpróbáltak tárgyalni Nowlanddal.

Állításuk szerint a nő „lassú tempóban”, járókerettel haladt feléjük. Nowland 170 centiméter magas, a súlya pedig 43 kilogramm. A rendőrségnek az egész incidensről van testkamerás felvétele, azt azonban nem hozzák nyilvánosságra.

Peter Cotter, Új-Dél-Wales helyettes rendőrfőnöke azt mondta, hogy a sokkolót önvédelemre szánták, de nem tudja „beleélni magát az érintett rendőr vagy rendőrök helyzetébe”.

Amikor sokkolták, lassú tempóban közeledett a rendőrök felé. Járókerettel járt, de volt nála egy kés. Nem tudom továbbgondolni, hogy mi járhatott bárkinek is a fejében a sokkoló használatakor. Ez az ő dolguk, ezt a vizsgálat fogja tisztázni

− mondta pénteken Cotter.

Rovatok