Index Vakbarát Hírportál

Török elnök: Különleges a kapcsolat Oroszországgal, Ankara nem fog meghajolni a Nyugat előtt

2023. május 19., péntek 21:11

Recep Tayyip Erdogan török elnök interjút adott a CNN-nek, amelyben érintett az Oroszországgal és Putyinnal ápolt viszony mellett a fő a választások közeledő második fordulója volt. Ez utóbbi kapcsán számos hangsúlyos kérdés került elő a letartóztatott újságíróktól kezdve a szír menekültekig.

Az interjú során Recep Tayyip Erdogan megerősítette, hogy a Törökország és Oroszország közti „különleges” kapcsolat töretlen, így Ankara biztosan nem fog meghajolni a nyugati országok akarata előtt, és nem fog szankciókat bevezetni Moszkva ellen.

Mint mondta, nem ért egyet a Nyugat Oroszország felé tanúsított, „kiegyensúlyozatlan” magatartásával.

Az orosz–török kereskedelem évente 62 milliárd dollárt tesz ki, vagyis több fronton is erős szálak fűzik egymáshoz a két nemzetet.

Putyinnal kapcsolatban a török kormányfő kiemelte, hogy a fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbítása a vele ápolt jó viszonyának köszönhetően valósulhatott meg.

Magabiztosan a választások előtt

A CNN a török elnökválasztás közelgő második fordulójáról is kérdezte Erdogant, aki optimistán áll a megmérettetés előtt.

Hiszem, hogy a népem a jövő vasárnapi választásokon egy erős demokrácia mellett teszi le a voksát

– mondta.

Erdogan a választás első, május 14-i fordulójában közel ötpontos előnyt szerzett Kemal Kilicdarogluval szemben.

A török elnök arra számít, hogy pártja erős szereplése a parlamenti megmérettetésben megnöveli esélyeit az elnökválasztás második fordulójában.

„A stabilitás és a bizalom nagyon fontos, és azok, akik stabilitást keresnek, megteszik, ami szükséges” – tette hozzá.

Erdogan a török választásokkal kapcsolatban bírálta Joe Biden amerikai elnököt is, amiért 2020-ban a Fehér Házért folytatott kampányában „autokratának” nevezte őt.

Benevezne valaha egy diktátor a választás második fordulójába?

– tette fel a költői kérdést a kormányfő.

Fogós kérdések

A CNN-nek adott interjú során előkerült az a téma is, hogy a Riporterek Határok Nélkül szervezet szerint több mint 100 újságírót, ügyvédet és helyi politikust tartóztattak le a vasárnapi választásokat megelőző hetekben.

Recep Tayyip Erdogan ezzel kapcsolatban tagadta, hogy semmibe vették volna a szabadságjogokat, és hozzátette hogy „senki sincs rács mögött az elképzeléseiért Törökországban”.

Törökország csaknem 4 millió fős szíriai menekültállománya szintén a mostani választások egyik alapkérdése. Erdogan visszautasította a menekültek átfogó kitoloncolására irányuló ellenzéki felhívásokat, és kijelentette, hogy ehelyett mintegy egymillió menekültet „bátorítani” fog arra, hogy térjen vissza Szíriába.

A CNN-nek nyilatkozva a kormányfő elmondta, hogy Törökország infrastruktúrát és otthonokat épít a háború sújtotta ország török irányítása alatt álló részein, hogy megkönnyítse a menekültek hazatelepítését.

„A török civil szervezetek lakóegységeket építenek Szíria északi részén, hogy az itteni menekültek visszatérhessenek hazájukba. Ez a folyamat már elkezdődött” – fejtette ki.

(Borítókép: Recep Tayyip Erdogan. Fotó: Jeff J Mitchell / Getty Images)

Rovatok