Index Vakbarát Hírportál

Az al-Kaida-vezér helyett egy földművest ölhetett meg a Pentagon egy dróntámadással

2023. május 20., szombat 06:08

Terrorizmusszakértők és a halott férfi családja kétségbe vonta a Pentagon nyilatkozatát, amely szerint a művelet egy magas rangú szíriai terrorista ellen irányult.

Amerikai katonai tisztviselők visszavonták azokat az állításokat, amelyek szerint egy nemrégiben Szíriában végrehajtott csapás végzett az al-Kaida egyik befolyásos alakjával, miután a halott férfi családja azt állította, hogy nem állt kapcsolatban terroristákkal, hanem egy 10 gyermekes családapa volt, aki a juhait gondozta, amikor egy amerikai rakéta végzett vele − írta meg a The Washington Post

Az 56 éves Lotfi Hassan Misto, akit családja a május 3-i Hellfire rakétatámadás áldozataként azonosított, egykori kőműves volt, aki nyugodtan élt az északnyugat-szíriai városban a testvérével, fiával és hat másik ismerősével készített interjúk szerint. Kedves, keményen dolgozó férfit írtak le, akinek „egész élete szegénységben telt”.

A műveletet az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága felügyelte, amely órákkal a csapás után azt állította − anélkül, hogy bizonyítékokat idézett volna, vagy gyanúsítottat nevezett volna meg −, hogy a Predator dróncsapás egy „magas rangú al-Kaida-vezetőt” vett célba. Most azonban a Pentagonon belül kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy ki volt az áldozat − mondta két amerikai védelmi tisztviselő a The Washington Postnak.

Már nem vagyunk biztosak abban, hogy egy magas rangú al-Kaida-tisztviselőt öltünk meg

− nyilatkozta az egyik forrás. A másik, aki kissé más véleményt fogalmazott meg, azt mondta, hogy „bár úgy gondoljuk, hogy a csapás nem az eredeti célpontot ölte meg, úgy gondoljuk, hogy az illető az al-Kaida tagja volt”. Mindketten névtelenséget kérve beszéltek az incidenssel kapcsolatban folyamatban lévő vizsgálat előzetes megállapításairól.

A támadás óta eltelt hetekben az amerikai katonai tisztviselők nem voltak hajlandók nyilvánosan azonosítani, hogy ki volt a célpontjuk, hogyan történt a nyilvánvaló hiba, hogy egy körözött terrorista vezető menekült-e meg, és hogy a Pentagonban egyesek miért állítják, hogy Misto az al-Kaida tagja volt, annak ellenére, hogy a családja tagadja.

Michael Lawhorn, a Központi Parancsnokság szóvivője közleményében azt mondta, hogy a tisztviselők tudomással bírnak a civil áldozatról szóló jelentésekről, és továbbra is vizsgálják az eredményt.

A The Post négy terrorizmus-szakértőnek adott részleteket Misto személyéről és lakóhelyéről, és megkérte őket, hogy a támadás után vizsgálják meg a dzsihadisták közötti online beszélgetéseket, hátha szó esik a támadásról. Egyikük sem talált olyan utalást, amely arról szólt volna, hogy Misto kapcsolatban állt valamelyik terrorista csoporttal. Ráadásul mindegyikük azt mondta, hogy nagyon szokatlan lenne, ha az al-Kaida − különösen egy magas rangú vezető − bármilyen jelentős tevékenységet folytatna a terület közelében, amelyet egy rivális csoport ellenőriz, amely évekkel ezelőtt szakadt el a szervezettől, és most az al-Kaidát ellenfélnek tekinti.

A dróncsapás Misto otthona és csirkefarmja közelében történt. A The Post megosztotta ezeket a koordinátákat az egyik amerikai védelmi tisztségviselővel, aki azt mondta, hogy a helyszín az al-Kaida „ismert műveleti területe” közelében van, de nem volt hajlandó pontosítani, hogy melyik épület vagy épületek jelentenek aggodalmat az Egyesült Államok számára. Misto szomszédai azt mondták a The Postnak, hogy a ház közelében nem élnek vagy tevékenykednek terroristák.

(Borítókép: A Pentagon épülete. Fotó: Tom Brenner / Bloomberg / Getty Images)

 

Rovatok