Index Vakbarát Hírportál

Kalapáccsal esett neki egy Pókember-maszkos férfi a BBC londoni székházának

2023. május 20., szombat 18:40

Egy Pókember-maszkos férfi mászott fel a BBC londoni székházánál felállított állványra, és kalapáccsal esett neki Eric Gill Prospero és Ariel című szobrának. A férfi egy a BBC-t kritizáló molinót is kifüggesztett.

A rendőrség negyed ötkor kapott riasztást a Pókember-maszkos férfiról, de a helyszínre érve megállapították, hogy „az incidens körülményeire, többek között a magasságára való tekintettel” nem lehetett biztonságosan őrizetbe venni az elkövetőt – írja a BBC.

A BBC londoni székházán található szobrot régóta viták övezik. Eric Grillről, a szobrot készítő művészről ugyanis 1989-ben megjelent egy életrajz, amelyben a szobrász naplóbejegyzései is nyilvánosságra kerültek. Ezekben Gill arról ír, hogyan erőszakolta meg a lányait, de a húgával folytatott vérfertőző viszonyáról és a saját kutyája megerőszakolásáról is beszámolt.

A vitatott szobrot már korábban is érték támadások, legutóbb tavaly rongálta meg azt egy tiltakozó kalapáccsal.

A BBC egyelőre nem tervezi a szobor eltávolítását, mondván, hogy amikor azt 1933-ban megrendelték, „a műsorszolgáltatás új kezdetének megfelelő szimbólumnak tekintették”. Az állvány egyébként azért volt felállítva, mert a vitatott szobrot éppen restaurálják.

Rovatok