Index Vakbarát Hírportál

Kreml: Ukrajnától nyugatra radioaktív felhő boríthatja be az eget Európában

2023. május 20., szombat 06:21

A Nyugat által Ukrajnának szállított, szegényített urántartalmú lövedékek megsemmisítése után egy radioaktív felhő keletkezett, amely Európa felé sodródik – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, a Biztonsági Tanács titkára pénteken.

Patrusev felhívta a figyelmet arra, hogy Joe Biden amerikai elnök csütörtökön Japánba érkezett, a G7-ek csúcstalálkozójára.

„A nyugati országok vezetői amerikai nyomásra az Ukrajnának nyújtott segélyekről is tárgyalni fognak” – vélekedett Patrusev.

Megjegyezte, hogy „az amerikaiak a történelem során nem egyszer »segítettek« már más országokat ilyen módon”.

Ukrajna sem maradt ki a sorból. Az amerikaiak szállítottak nekik szegényített uránnal töltött lőszereket. Azok megsemmisítése radioaktív felhőt okozott, amely most Nyugat-Európa felé tart. Lengyelországban máris a sugárzás szintjének emelkedését regisztrálták

– figyelmeztetett Patrusev, akinek szavairól a TASZSZ orosz állami hírügynökség számolt be.

Moszkva szerint Washington biológiai fegyverekkel is támad

„Emellett az Egyesült Államok vegyi és biológiai fegyvereket fejleszt, ezek egy részét már be is vetette, többek között Ukrajnában is” – tette hozzá a Biztonsági Tanács titkára.

Patrusev ezt követően meggyőződéssel beszélt arról, hogy 1945 augusztusában az Egyesült Államok minden katonai szükségszerűség nélkül dobott atombombát Hirosimára és Nagaszakira, ami „katasztrofális következményekkel járt, és rengeteg civil halálát okozta”.

„Nem kértek bocsánatot! És nem fognak bocsánatot kérni azért, amit tettek. Folyamatosan agymosást végeznek a japánokon, hogy elhitessék velük, hogy a Szovjetunió volt az, aki atomfegyvereket vetett be ellenük, nem pedig az Egyesült Államok. Erről szól az amerikai segély és a demokrácia!” – hangoztatta Patrusev.

Az olasz napilap szerint badarság, amiről a Kreml beszél

Massimo Sideri, a Corriere della Sera olasz napilap rovatvezetője azonban megjegyzi, hogy a szegényített urán egy nehézfém, „amely semmiképpen sem lehet oka bármilyen radioaktív jelenségnek, legkevésbé a levegőben”.

Amennyiben egy szegényített uránt tartalmazó hadianyagraktárt ért találat, biztosak lehetünk benne, hogy annak nem lesznek drasztikus következményei

– jegyezte meg.

Sideri arra is rámutatott, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nem adott ki semmilyen figyelmeztetést – írja a Sky News.

(Borítókép: Michal Frackiewicz / Getty Images)

Rovatok