Index Vakbarát Hírportál

A lángokban úszó, letarolt Bahmut lehet Moszkva következő trófeája

2023. május 20., szombat 08:15

Pénteken nagy erőkkel indított támadást a Wagner-csoport Bahmut ellen, újabb területek kerültek orosz fennhatóság alá. Az ukrán erők több fronton is védték a várost, azonban szombaton több hírforrás is arról számolt be, hogy szinte az egész terület az oroszok kezére került, amit egy ukrán katona is megerősített nyilvánosan közzétett videójában. Az ukránok még tartják a frontot, egyelőre nincs bizonyíték az oroszok város felett aratott győzelmére.

A volt svéd vezérkari főnök, Mikael Valtersson szerint a Wagner-csoport pénteken újabb ukrán területet vett be, az orosz erők ekkor elfoglalták Bahmut egyharmad részét.

Mint írta, május 19-én a Wagner zsoldosai mintegy 330 ezer négyzetméternyi területet foglaltak el. Hozzátette, az ukrán légvédelem még így is nagyjából 600 ezer négyzetméternyi területet tartott ellenőrzés alatt.

Valtersson szerint nem egyértelmű, hogy az oroszok pontosan hol törték be az ukrán védelmet, de szerinte két lehetséges terület kerülhet szóba. 

Az elemző térképen jelölte, hogy a város mely részén folynak a harcok. Közölte, a térképen pirossal jelölt terület biztosan orosz fennhatóság alá tartozik, pénteken pedig újabb 160 négyzetméternyi terület került az oroszok kezére. Az elfoglalt terület vagy a sárgával jelölt nyugati (A) oldal, vagy pedig a keleti (B). Valtersson szerint az is lehetséges, hogy az oroszok a két terület mindegyikéből elfoglaltak egy-egy részt.

Hozzátette, a többi sárgával jelölt részt egyelőre nem vették be az oroszok, a zölddel jelölt városrészekről pedig jelenleg nem lehet tudni, hogy melyik fél birtokolja azt.

Éjjel újabb támadást indítottak az oroszok

Pénteken az orosz tüzérség még nagy erőkkel bombázta a megmaradt ukrán területet egy újabb támadásra készülve. Valtersson hangsúlyozta, mikor a Domino negyed elesett, az ukrán védelem egyik része Kromovó felé vonult vissza, másik pedig Ivanovszki felé, és így új védelmi vonal alakult ki Bahmut külterületén.

Bahmutban a Wagner-zsoldosok védelmi vonalat hoztak létre északnyugatra Kromovó felé, azonban további harcokról egy ideig nem érkezett jelentés. Azonban a Wagner-csoport este újabb rohamot indított Tetrisz déli térségében.

Valtersson kiemelte, velük szemben a megmaradt két zászlóalj tagjai léptek fel, néhány ukrán osztag a túlerő ellenére sem adta meg magát, próbálják folytatni a harcot.

Le a kalappal előttük, ezek bátor harcosok, és jól fogják őket fogadni a Valhallában

– írta a lehetetlen küldetésről Valtersson.

Bahmut 99 százaléka orosz fennhatóság alatt

Egyes híradások szerint csütörtökön az oroszok bevették Bahmut területének 98 százalékát, 

szombatra pedig a város 99 százaléka került orosz fennhatóság alá.

Az oroszok fokozatosan törtek előre a városban, Bahmutnak már csak 0,6 négyzetkilométere lehet ukrán ellenőrzés alatt.

„Bahmut még nem esett el”

A korábbi svéd vezérkari főnök szombatom azt írta a harcokról, hogy

Bahmut még nem esett el, a harcok folytatódnak.

 Mint írta, nemrég körbejárta az internetet a videó, amelyen egy ukrán katona arról beszélt, Bahmut elesett.

Az elemző azonban hangsúlyozta, 

az oroszok Bahmut felett aratott győzelmére egyelőre nincs bizonyíték.

Ezt azzal támasztotta alá, hogy ha a videóban szereplő katona pénteken készítette a videót Dominónál, akkor az azt jelenti, hogy Bahmut nagy része elesett. Ha viszont a videót este vette fel, akkor azt látta, nem tudják sokáig tartani a védelmet, és elbúcsúzott. 

Valtersson elmondta, következtetéseit több forrásra is alapozza, amely véleménye szerint hitelesebb, mint egy elkeseredett katona hirtelen felindulásból tett kijelentése.

A Bahmutnál zajló harcokról több videó is készült, a felvételeken a város elleni gyújtóbombás támadás látható. Az egész város lángba borult az orosz támadás következtében.

Rovatok