Index Vakbarát Hírportál

„Vucsics, takarodj!” – skandálta a több tízezresre duzzadt tömeg Belgrádban

2023. május 20., szombat 06:04

Több tízezer ember gyűlt össze pénteken Szerbia fővárosában, Belgrádban, miközben egyre nagyobb aggodalomra ad okot az országban növekvő erőszakhullám, írja a France24 francia állami televíziós hírcsatorna.

Mint arról lapunk beszámolt, május harmadikán egy 13 éves fiú az iskolájában megölte nyolc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további hat diákot megsebesített. A fiú pszichiátriai megfigyelés alá került. Az iskolában a tragédia miatti szünet után szerdán újraindult volna a tanítás, de a tanárok egyelőre csak beszélgetnek a gyerekekkel.

Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén. A férfi beismerte tettét, azt mondta, meg akarta félemlíteni a környéken élőket.

Szerbiában a lövöldözések hatására utcára mentek az emberek, a tüntetők azt akarják, hogy a kormány vonja vissza az erőszakos tartalmakat sugárzó televíziós csatornák műsorszórási engedélyét, és tiltsa be a kormánypárti újságokat.

Pénteken harmadszor zajlott a „Szerbia az erőszak ellen” elnevezésű tüntetés az ellenzék egy része, illetve civil polgárok kezdeményezésére. A tiltakozók a szerb képviselőház előtt gyülekeztek, ahol a Vucsics, takarodj! (Vučiću, odlazi) jelszót skandálták. A beszámolók szerint még a múltkorinál is nagyobb embertömeg hömpölygött az utcákon.

Miközben a rohamrendőrök felsorakoztak a parlament épülete mögött, a tiltakozó polgárokat II. Péter jugoszláv király unokája, Fülöp herceg, azaz Filip Karadordevics és felesége, Danica is támogatásáról biztosította, írja a Szabad Magyar Szó.

Rovatok