Index Vakbarát Hírportál

Minnesotában legalizálhatják a marihuána rekreációs használatát

2023. május 21., vasárnap 10:38

Augusztus elsejétől léphet életbe a marihuána legalizálásáról szóló törvény az amerikai Minnesota államban. A tervezetet a képviselőház is jóváhagyta, már csak a kormányzó aláírására vár. A törvényjavaslat támogatói szerint a marihuána legalizálásával javulna a közegészségügy és a közbiztonság is.

Minnesota szenátusa szombaton elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely legalizálná a marihuána rekreációs célú használatát a 21 éven felüliek számára. Ha a törvényt elfogadják, Minnesota lesz az Egyesült Államok 23. állama, amely legalizálja a szert.

A tervezetet a képviselőház is jóváhagyta, már csak a demokrata Tim Walz kormányzó aláírására vár, aki már ígéretet tett arra, hogy aláírja a törvényt.

Az intézkedés augusztus 1-től léphet életbe, amely értelmében legális lenne a marihuána otthoni birtoklása, használata és termesztése is.

– írta az Independent.

A szert az ambulanciákon körülbelül egy év múlva értékesíthetik. 

A javaslat a meglévő forgalmi adókon felül plusz 10 százalékos adót vet ki a kannabisztartalmú termékekre, valamint a kannabiszvirág birtoklásának mennyiségét körülbelül 900 grammra korlátozza. 

A javaslat arra is kitért, hogy azok a minnesotaiak, akik korábban marihuánahasználattal kapcsolatos szabálysértés vagy kisebb vétség miatt kaptak büntetést, automatikusan felmentést kapnak. Továbbá akiket marihuána eladásáért vagy más, súlyosabb – de nem erőszakos –, fűvel kapcsolatos bűncselekmények miatt ítéltek el, kérelmezhetik a felmentésüket vagy büntetésük enyhítését.

A törvényjavaslat támogatói szerint a marihuána legalizálásával javulna a közegészségügy és a közbiztonság, míg a törvény ellenzői úgy vélik, valójában pont hogy romlana az egészség és a biztonság állapota is.

Rovatok