Index Vakbarát Hírportál

A magyar kormány kiverte a biztosítékot Ausztriánál

2023. május 22., hétfő 10:05

Ausztriának nem tetszik, hogy a kormány szabadon bocsátaná a fogva tartott embercsempészeket.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter közölte, hogy minisztériuma berendeli a magyar nagykövetet a Magyarországon letartóztatott embercsempészek szabadon bocsátása miatt. Az osztrák és a magyar álláspont láthatóan különbözik a kérdésben. Ausztria ellenzi az embercsempészek szabadon bocsátását.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi Kormányinfón beszélt arról, hogy az adófizetők pénzén embercsempészek tömegeit tartják letartóztatva Magyarországon. A tárcavezető szerint börtöntúlzsúfoltság van, ezért nem kívánják a magyar adófizetők pénzén fogva tartani a több száz embercsempészt, ha elhagyják az országot 72 órán belül. Utóbbit a Belügyminisztérium szavatolta.

„Úgy gondoljuk, ez teljesen rossz jelzés” – mondta az osztrák külügyminiszter újságíróknak egy brüsszeli uniós találkozó előtt, hozzátéve, hogy az ügyet tisztázni kell Magyarországgal – írja a Reuters

700 embercsempészt utasítottak ki

Arról már korábban beszámoltunk, hogy 72 órájuk van elhagyni az országot azoknak az embercsempészeknek, akiket egy kormányrendelet értelmében kiutasítanak Magyarországról. Az embercsempészek fogva tartása milliárdokba kerül a magyar adófizetőknek, ezért döntöttek az úgynevezett reintegrációs őrizet mellett.

A magyar börtönökben jelenleg 2600 külföldi embercsempész van. Az Index információi szerint például a Szegedi Fegyház és Börtönben minden ötödik elítélt külföldi embercsempész.

A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdi a jogerősen elítélt, egyben Magyarországról kiutasított embercsempészek reintegrációs őrizetbe helyezését, akiknek ezután 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarország területét

– nyilatkozta az Indexnek Makula György. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) kommunikációs igazgatója szerint az intézkedés célja, hogy az embercsempészek büntetésének végrehajtásával összefüggő terheket ne a magyar adófizetők fizessék meg. Az embercsempészet miatt börtönben lévő csaknem 2600 külföldi fogvatartott 73 különböző ország állampolgára. Számuk mára meghaladja a teljes börtönpopuláció 13 százalékát.

Fogva tartásuk – leginkább a nyelvi nehézségek és a speciális étkezési igények miatt – többletfeladatokat és éves szinten milliárdos költségeket generál a büntetés-végrehajtási szervezet számára

– tájékoztatott a kommunikációs igazgató.

Az ügyben megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amint válaszolnak kérdéseinkre, cikkünket frissítjük. 

(Borítókép: Rendőrök járőröznek Ásotthalomnál 2021. szeptember 1-jén. Fotó: Vadnai Szabolcs / MTI)

Rovatok