Index Vakbarát Hírportál

Német titkosszolgálat: Oroszország és hasonló államok meg akarják dönteni a kormányt

2023. május 22., hétfő 16:34

A német belföldi hírszerzés vezetője, Thomas Haldenwang hétfőn arra figyelmeztetett, növekedhet a szélsőségesen kormányellenes politikai cselekmények száma Németországban, amiket Oroszország és a hozzá hasonló autoriter államok szítanak, amelyek célja megosztani a társadalmat és megdönteni a kormányt.

A német titkosszolgálati szervek az elmúlt években számos ilyen tervet meghiúsítottak, amelyeket a Birodalmi állampolgárok mozgalma (Reichsbürgerbewegung) nevű alkotmányellenes és revizionista szervezethez kötődő kisebb csoportok dolgoztak ki.

Ezek létfontosságú infrastruktúrahálózatok, kormányzati tisztségviselők és a német szövetségi parlament elleni támadásokat terveztek.

Jóllehet, egyelőre nem világos, ezek mennyire voltak kidolgozott tervek, a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a fenti csoportok tagjai korábban fegyvereket szereztek be, és tagjaik között akadtak bírák és rendőrtisztek is, akik általában nem kerülnek a szolgálatok látókörébe.

Keverednek ezek a csoportok

Thomas Haldenwang, a német belföldi hírszerzés, vagyis az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) igazgatója hangsúlyozta: az egyik legaggasztóbb fejlemény a korábban elkülönülten működő csoportok keveredése, valamint az erőszakra való nyitottságuk fokozódása. Példaként említette a szélsőjobboldali radikális szervezeteket és az összeesküvés-elméletekben hívő QAnon nevű csoportot.

Ezeket a szervezeteket a német állammal és demokráciával szembeni gyűlölet és elutasítás, valamint a megsemmisítésükre való törekvés kapcsolja össze

– jelentette ki Haldenwang az AP amerikai hírügynökségnek adott berlini interjújában. A BfV igazgatója szerint ezek a szélsőséges kormányellenes csoportok tudatosan használnak olyan félelemkeltő és megosztó kérdéseket és témákat, amelyek alkalmasak új tagok toborzására.

Példaként említette a migrációt, melynek kapcsán már eddig is sikerrel alkalmazták a „társadalom lecserélésével” való fenyegetést, illetve a koronavírus-járvány megfékezését célzó német kormányzati intézkedéseket és a klímaváltozás elleni harcot. „Ezek a témakörök mind alkalmasak arra, hogy erősítsék azt a sajátos narratívát, vagy legalábbis is sugalmazni engedik azt, hogy a német állam már nem ura a helyzetnek, ezért meg kell dönteni” – magyarázta Haldenwang.

Moszkva érdeke a demokráciák aláásása?

A legutóbbi német kormányzati tervek, amelyek arra biztatták a német állampolgárokat, hogy régi dízelolaj- és földgáztüzelésű kazánjaikat cseréljék le hatékonyabb és jóval környezetbarátabb berendezésekre, komoly ellenállást váltottak ki – nem csak a német ellenzéki pártok részéről. Több olyan szélsőséges csoport is tiltakozott, amelyek a háztartások azon félelmére apelláltak, hogy emiatt a tulajdonosoknak magasabb rezsiköltséget kell majd fizetniük, annak ellenére, hogy a szakértők szerint a hagyományos tüzelésű kazánok üzemeltetése hosszabb távon többe kerül.

A BfV igazgatója szerint ezeket a jelenségeket aktívan erősíti Oroszország és a hozzá hasonló autoriter államok, amelyeknek érdekében áll a demokrácia aláásása Európa legnagyobb gazdaságában. Haldenwang példaként az orosz állami média és online felületek által terjesztett dezinformációt említette, hozzátéve:

a berlini orosz ügynökök közismert német politikusokat és más politikai véleményvezéreket is igyekeznek befolyásolni, hogy a üzeneteiket terjesszék.

Haldenwang szerint „félelmetes hasonlóságok” fedezhetők fel a mostani és az 1920-as és 1930-as évekbeli Németországban tapasztalható társadalmi és politikai jelenségek között, amelyek aggodalomra adnak okot – összegezte az MTI.

Rovatok