Index Vakbarát Hírportál

Azt híresztelték, hogy robbanás történt a Pentagonnál

2023. május 23., kedd 06:04

Magyar idő szerint hétfő délután egy fotóval együtt kezdett el terjedni a közösségi médiában az az álhír, miszerint valami felrobbant az Egyesült Államok védelmi minisztériumának épületénél.

A pentagoni robbanásról készült fotót egy Bloomberg Feed nevű oldalon osztották meg.

A fiók előfizetéssel rendelkezett a Twitteren is, ezért sokan azt hihették, hogy a Bloomberg hírügynökség osztotta meg a hírt, és hitelesként kezelték azt. Utóbb azonban egyértelművé vált, hogy ez mindössze egy álfiók, és – az arlingtoni rendőrség által kiadott közleményből – az is kiderült, hogy

a fotót valószínűleg a mesterséges intelligencia segítségével szerkesztették meg. 

A Twitter azóta az erről szóló eredeti bejegyzések alatt „Manipulated media” szöveggel közzétett egy figyelmeztetést, a Bloomberg Feed-fiókot pedig le is tiltották.

Kisebb pánikot keltett

Az Insider szerint az amerikaiak közül sokan elhitték, hogy tényleg robbanás történt a védelmi minisztériumnál. Mindez a tengerentúli tőzsdéken is éreztette a hatását: az álhírek és az álfotó megjelenése után egy rövid időre zuhanni kezdtek a részvényárak.

Általánosan is elmondható, hogy egyre gyakrabban terjednek a fentihez hasonló, mesterséges intelligencia segítségével létrehozott álfotók a közösségi médiában.

Az ismertebb esetek közé tartozott a közelmúltban az az álfotó, amelyen Ferenc pápa luxusdzsekit viselt, valamint az, amelyen Donald Trump kemény küzdelmet folytatott az őt letartóztató rendőrök ellen. 

Rovatok