Index Vakbarát Hírportál

Kétes forrásból származó ékszerkollekció kelt el rekordáron

2023. május 23., kedd 16:00

Minden csúcsot megdöntött egy ékszerkollekció árverése, maga a gyűjtemény azonban kétes módon került tulajdonosához.

Valamivel több mint kétszázmillió dollárt, 179,9 millió svájci frankot, napi árfolyamon csaknem 69 milliárd forintot fizettek az osztrák milliárdosnő, Heidi Horten több száz ékszeréért. Az árverésen megdőlt egy több mint egy évtizedes rekord: Elizabeth Taylor ékszerei 2011-ben New Yorkban „csupán” 116 millió dollárt értek.

Heidi Horten tavaly hunyt el 81 évesen. A Forbes 2,9 milliárd dollárra becsülte vagyonát. Férje 1987-ben Svájcban bekövetkezett halálát követően 1 milliárd dollárt örökölt. Helmut Horten 1936-ban vette át az Alsberg textilipari vállalatot, miután annak zsidó tulajdonosai elmenekültek. Ez volt az első a számos zsidó vállalkozás közül, amit a náci uralom alatt szerzett meg. A Horten nevet viselő áruház lett később Németország egyik legkiterjedtebb lánca.

A történészek megállapították, hogy Helmut Horten kizárása előtt a náci párt tagja volt – emlékeztetett a BBC. A kutatás érdekessége, hogy a Horten Alapítvány finanszírozta.

Az árverés felháborodást váltott ki a zsidó szervezetek körében, amelyek az aukció leállítását követelték. A Simon Wiesenthal központ egyenesen azt kérte, hogy a Christie's mondja le az értékesítést.

Hortenék milliárdjai, amelyekből ezt a gyűjteményt is megalapozták, részben a zsidó áruházak náci »árjásításának« nyereségéből származnak

– üzente az amerikai székhelyű zsidó emberi jogi szervezet az aukciósháznak. A fajelméleten alapuló „árjásítás” a nácik által használt kifejezés volt a zsidók kizárására az üzleti életből, valamint vagyonuk elkobzására, aminek a kezelését nem zsidók vették át.

Az Amerikai Zsidó Bizottság az árverés felfüggesztését kérte, amíg „komoly erőfeszítéseket” tesznek a Horten-vagyon eredetének felkutatására. A szervezet Helmut Hortent „gátlástalan üzletemberként” jellemezte, aki „az árja törvényeket kihasználva visszaélt a nácik elől menekülő zsidók kétségbeesett helyzetével”. A Holokauszt Oktatási Alapítvány szerint az árverés „súlyos pofon a holokauszt áldozatai számára” – írta a CNN.

Akciós aukció

A Horten-vagyon forrása „közismert”, a volt férj üzleti gyakorlata pedig „alaposan dokumentált” – ezzel védekezett a Christie's online. Az aukciósház arra is felhívta a figyelmet, hogy az árverés bevételéből „jelentős összeget” juttat a holokausztkutatást és -oktatást elősegítő szervezeteknek.

A bevétel egy részét a Heidi Horten Alapítvány kapja, amely a Heidi Horten gyűjteményt, az özvegy halála előtt Bécsben alapított múzeumot, továbbá az orvosi kutatást, a gyermekjólétet és más jótékonysági célokat finanszíroz.

A genfi Four Seasonsben tartott kétnapos árverést egy online aukció kísérte. A következő online árverést novemberben tartják majd. Heidi Horten gyűjteményében több mint 700 ékszer szerepelt, amelyektől a Christie's eredetileg 150 millió dolláros bevételt remélt.

A kollekció egészében véve rekordot döntött, több nagy értékű ékszer azonban alulteljesített.

A legdrágább tétel egy rubinnal és gyémánttal kirakott, „galambvér” színű Cartier-gyűrű alig több mint 13 millió svájci frankért kelt el, holott a Christie's 18 millióra számított. A Harry Winston által készített 90 karátos, Briolette of India gyémánt nyaklánc szintén a becsült ár alatt teljesített, mindössze 6,3 millió svájci frankot adtak érte.

Ugyanakkor egy Bvlgari gyémántgyűrűért a várt ár kétszeresét, 9,1 millió frankot fizettek. Az eladásra kínált ékszerek között luxuscégek, a Tiffany és a Van Cleef & Arpels darabjai is szerepeltek.

Az ékszer bűvöletében

Heidi Hortent már fiatalon elbűvölte a szép tárgyak varázsa, mivel édesapja maga is vésnök volt. Az aukciósház szerint az ékszerek és a művészet iránti szeretete házassága után mélyült el.

A későbbiekben dekoratív, modern és kortárs műtárgyak egész sorát birtokolta, amelyek közül néhány a múzeumában tekinthető meg.

„Heidi Horten világa egy életre szóló gyűjtemény” – írta Rahul Kadakia, a Christie's nemzetközi ékszerüzletágának vezetője az aukció előtt kiadott sajtóközleményben. „A Bvlgaritól a Van Cleef & Arpelsig, egy kis személyes emlékdarabtól az indiai Briolette-ig, ez minden gyűjtő álma”.

A szakértő arra emlékeztetett, hogy az özvegy a hetvenes és nyolcvanas években szerzett korai darabokra alapozva gyarapította és gondozta kifinomult gyűjteményét, amely ékesen ötvözte a vezető ékszerházak vintage és modern dizájnját.

A valaha piacra került legszebb példányok közé tartoznak

– tette hozzá Kadakia.

Az árverés rendkívül jól sikerült, annak ellenére, hogy a 25,59 karátos Napkelte rubin csupán 14,6 millió dollárért kelt el a várt 15,7 millió helyett, és a 90 karátos gyémántért sem fizették a becsült összeget – állapította meg az izraeli gyémántipar portálja.

(Borítókép: A Nagy Mogul smaragd és gyémánt nyakék Harry Winston amerikai ékszerész alkotása, a Christie's Heidi Horten világa címmel megrendezett árverésének előzetes bemutatóján Genfben 2023. május 8-án. Fotó: Salvatore Di Nolfi / Keystone / EPA / MTI)

Rovatok