Index Vakbarát Hírportál

Látványos videón a hamut szóró Popocatépetl vulkán

2023. május 23., kedd 10:57

További fennakadásokat okoz a légi közlekedésben a hamut szóró Popocatépetl vulkán Mexikó központi részén – közölte helyi idő szerint hétfőn délután az ASA repülőtéri üzemeltető vállalat.

A tájékoztatás szerint egyelőre zárva tartják Puebla városának nemzetközi repülőterét, megpróbálják eltakarítani a le- és felszállópályákról a hamut, majd újraértékelik a helyzetet.

Hétfőn Mexikóváros repülőterén is számos késés, illetve járatkiesés volt. A mexikói fővárostól mintegy 85 kilométerre délkeletre található tűzhányó térségében több mint hétezer katonát vetettek be.

Hétfőn a helyi hatóságok óvintézkedés gyanánt ellenőrizték a környező lakosság evakuálására szolgáló útvonalakat és szükségszállásokat. Puebla állam 40 városában és településén szüneteltetik a tantermi oktatást.

A vulkán már napok óta hamut szór gőz és gázok kíséretében. Szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy a vulkanikus tevékenység korlátozott mértékű marad – ismertette a katasztrófavédelmi hivatal. Mindemellett a hatóságok fenntartják a legmagasabbnál eggyel alacsonyabb riasztási szintet.

Az 5450 méter magas Popocatépetl Mexikó egyik legaktívabb tűzhányója, 100 kilométeres térségében nagyjából 25 millióan élnek, s 1994 óta már többször kitört. A vulkán körül már több éve egy 12 kilométer sugarú körben zárt övezetet hoztak létre – adta hírül az MTI.

Rovatok