Index Vakbarát Hírportál

Rendőrök lepik el Adolf Hitler szülőházát

2023. május 24., szerda 18:17

Ausztria bejelentette, hogy Adolf Hitler szülőházában rendőröknek tartanak majd emberi jogi képzéseket.

A német határhoz közeli Adolf Hitler szülőháza Braunau am Innben található, 17. századi házat 2016-ban, hosszas jogi csatározást követően vásárolta meg az osztrák kormány. Adolf Hitler, a náci Németország vezetője 1889-ben született a ház legfelső emeletének egyik bérelt szobájában.

A hatóságok szerint ősszel kezdődik meg a fejlesztés, amelynek célja, hogy a házból rendőrőrsöt is magában foglaló képzési központot alakítsanak ki. A kivitelezés várhatóan mintegy 20 millió eurót emészt fel.

A döntés vegyes reakciókat váltott ki. A döntést meghozó szakértői bizottság korábban kizárta a lebontást vagy a ház emlékhellyé alakítását.

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint az osztrákok többsége ellenezte, hogy rendőrőrsöt alakítsanak ki Adolf Hitler szülőházából. A megkérdezettek 53 százaléka azt mondta, hogy egy olyan intézményt kellene létrehozni, amely a nemzetiszocializmus, az antifasizmus, a tolerancia és a béke témáival foglalkozik.

A bizottság a lebontást azzal az indokkal zárta ki, hogy a nemzetközi közvélemény szerint Ausztria ezzel a lépéssel tagadná náci múltját. Attól pedig mindig is tartottak, hogy a ház zarándokhellyé válhat a szélsőjobboldali rajongók számára.

A ház 2011 óta üresen áll. A tervek szerint 2026-ban nyílik meg rendőrőrsként és kiképzőközpontként – írja a The Guardian.

Rovatok