Index Vakbarát Hírportál

Európa megkezdte a felkészülést Joe Biden bukására

2023. május 24., szerda 10:02

Bár az amerikai választásokig még több mint egy év van hátra, de az Európai Unió szívében a tisztviselők már most dolgoznak, hogy a Fehér Házban bekövetkező esetleges vezetőváltás előtt minél több mindent elintézzenek.

„Az EU és a jelenlegi amerikai kormányzat között példátlanul szoros együttműködés és koordináció van. Ez a legmagasabb szintekig ér” − mondta a CNBC-nek egy névtelenséget kérő uniós tisztviselő.

Az EU tisztában van azzal, hogy ez az együttműködés nem magától értetődő, és a megközelítés megváltozhat, ha ismét egy olyan személy kerül a Fehér Házba, mint a korábbi elnök, Donald Trump. A közösség pedig megpróbálja kihasználni ezt a lendületet, hogy előbbre vigyen számos közös ügyet

− tette hozzá a tisztviselő.

Az Európai Unió láthatóan örült Joe Biden 2020. végi megválasztásának, miután Trump elnöksége alatt a transzatlanti kapcsolatok mélypontra kerültek. A két félnek eltérő nézetei voltak a kereskedelemről, a védelempolitikáról és a technológiáról − hogy csak néhány feszültséget okozó pontot említsünk.

Lehetséges, hogy a jelenlegi, Ukrajnáról szóló megállapodásoknak és a munkamódszereknek vége szakad, ha új elnök kerül a Fehér Házba.

Nehéz lesz a kapcsolat

− mondta Kevin Klowden, a Milken Intézet vezető globális stratégája a CNBC-nek telefonon arra a forgatókönyvre, ha egy republikánus jelölt venné át az elnökséget.

A hónap elején a CNN-nek nyilatkozva Donald Trump nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Oroszországot vagy Ukrajnát akarja-e a háború győzteseként, és nem kötelezte el magát Kijev támogatása mellett. E mellett azt állította, hogy a konfliktus 24 órán belül véget érne, ha ismét ő kerülne hatalomra.

Ron DeSantis floridai kormányzó, aki várhatóan még ebben a hónapban elindítja a 2024-es elnökválasztási kampányát, azt mondta, hogy szerinte az Egyesült Államoknak nem kellene jobban belekeverednie az ukrajnai háborúba.

Európában felismerték, hogy bárki is lesz a következő amerikai elnök, természetesen az amerikai érdekeket tartja szem előtt, amelyek gyakran nem egyeznek meg Európáéval. Ennek bizonyítéka volt, amikor a Biden-kormányzat a szoros kapcsolat ellenére olyan példátlan zöldtámogatásokat vezetett be, amelyek veszélyeztették az európai gazdaságot. Az amerikai inflációcsökkentő törvény szintén engedményeket keresett.

Eközben 2024 júniusában uniós szintű választások esedékesek, és a brüsszeli tisztviselők nyíltan kijelentik, hogy

ez év végéig van idejük a szakpolitikai intézkedések befejezésére.

A tisztviselők úgy vélik, hogy januártól nem lesznek képesek új jogszabályokat elfogadni, mivel a törvényhozók a választási kampányra összpontosítanak.

Rovatok