Index Vakbarát Hírportál

Drasztikus lépésre készül az Európai Parlament a magyar kormánnyal szemben

2023. május 24., szerda 08:13

Az Európai Parlament (EP) napokon belül elfogadhat egy állásfoglalást arról, hogy Orbán Viktor kormánya alkalmatlan arra, hogy betöltse az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Magyarország 2024 júliusától kezdve fél évig töltheti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Ennek azonban a jelek szerint nem mindenki örül, ugyanis az Európai Parlamentben hamarosan egy határozattal tiltakozhatnak a magyar soros elnökség ellen.

Az EP június 1-jei plenáris ülésén dönthet az állásfoglalásról, amelyet a parlament öt pártja terjesztett be közösen. A Népszava birtokába jutott a konkrét javaslat, amelyben a jogállamiság helyzetére hivatkozva kérdőjelezték meg, hogy Magyarország alkalmas-e a soros elnöki tisztségre. Azt írták, hogy a magyar kormány megsérti az EU alapvető értékeit, és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez.

A szövegben felrótták egyebek mellett az egységes piacot sértő magyarországi intézkedéseket, bírálták az egyes vállalatok üzleti érdekeit veszélyeztető döntéseket, a versenytársakat hátrányba hozó diszkriminációt, valamint azokat a megfélemlítési módszereket, amelyeket szerintük a miniszterelnökhöz kötődő személyek alkalmaznak abból a célból, hogy ellenőrzésük alá vonják a magyar ipar stratégiai ágazatait. Ezenkívül elítélik az EU-ellenes politikai kampányokat, amelyek szerintük azt a célt szolgálják, hogy eltereljék a figyelmet az uniós értékek megsértéséről és a rendszerszintű korrupcióról.

Az állásfoglalás tervezete szerint arra szólítanák fel a EU tanácsát, hogy találjanak megoldást erre a problémára,

máskülönben, mint írták, az Európai Parlament avatkozik be.

Az Európai Parlament az utóbbi években több alkalommal is fogadott el Magyarországot elítélő határozatokat. A mostani határozati javaslat szövege abból a szempontból tűnik másnak azokhoz képest, hogy konkrét válaszlépést is kilátásba helyez a beavatkozás emlegetésével (bár az egyelőre nem egyértelmű, hogy ezt milyen formában tudnák megtenni).

Több vállalat is bepanaszolta a kormányt az EP-nél

Több, Magyarországon működő multi is bepanaszolta a magyar kormányt az Európai Parlament delegációjánál, amely nemrég járt Budapesten – ezt a hvg.hu tudta meg. A lappal a Budapest Airport is közölte, hogy tájékoztatták a delegációt arról, hogy a kormány mindenáron meg akarja szerezni a ferihegyi repteret.

Monika Hohlmeier elnök az EP-delegáció missziózáró sajtótájékoztatóján szintén azt mondta, több nemzetközi vállalat is panaszt tett a kormányra, mert attól félnek, a diszkriminatív, érzésük szerint ellenük irányuló magyar törvények azt a célt szolgálják, hogy kiszorítsák őket Magyarországról. Korábban a Budapest Airporttal kapcsolatban is felmerültek olyan sajtóhírek, miszerint a kormány „zsarolja” őket azért, hogy hozzájussanak a reptérhez. 

(Borítókép: Pier Marco Tacca / Getty Images)

Rovatok