Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin Ukrajna létezését tagadta

2023. május 24., szerda 06:21

Vlagyimir Putyin Valerij Zorkinnal folytatott megbeszélést, és szóba került Ukrajna múltja. Az orosz elnök ezúttal is megismételte korábbi álláspontját, mely szerint a Szovjetunió megalakulása hozta létre Ukrajnát, „előtte ugyanis nem létezett”.

„Ukrajna a Szovjetunió megalakulása előtt nem létezett” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz Alkotmánybíróság elnökével, Valerij Zorkinnal folytatott megbeszélésén. A találkozót a Rosszija 24 tévécsatorna közvetítette.

Zorkin egy térkép másolatát mutatta meg Putyinnak, amelyet elmondása szerint a franciák készítettek XIV. Lajos idején. Magyarázatként, hogy miért mutatta meg az elnöknek, Zorkin megjegyezte, hogy „Ukrajna nem látszik a térképen”, csak a Rzeczpospolita (Nemzetközösség) földje, a kozákok földje és a nagy orosz királyság. Putyin erre válaszul azt mondta, „ez közismert”.

Ezek a vidékek egyszerűen a Nemzetközösség részei voltak, majd kérték, hogy a Moszkvai Cárság részei lehessenek […] csak az októberi forradalom után kezdtek el kialakulni a kvázi állami szerveződések. A szovjet kormány létrehozta a Szovjet-Ukrajnát. Az emberiség történelmében addig a pontig nem létezett Ukrajna

– vélekedett Putyin.

Az orosz elnök nem először foglalkozik ezzel a témával. 2021 decemberében egy sajtótájékoztatón felidézte Lenin szerepét Ukrajna létrejöttében. Akkor arról beszélt, „Vlgyimir Iljics Lenin hozta létre Ukrajnát, amikor megalakult a Szovjetunió. Az 1922-es uniós szerződés és az 1924-es alkotmány, igaz, az ő halála után, de az ő elvei szerint jöttek létre” – írja az orosz RBC.

Rovatok