Index Vakbarát Hírportál

Valami furcsa történt az orosz hadsereg legfontosabb hídjánál

2023. május 24., szerda 11:01

Sűrű füst szállt fel szerda délelőtt a Krím félsziget ellátásában kulcsfontosságú szerepet játszó kercsi hídnál. Az orosz kormányzó állítása szerint egy hadgyakorlat miatt zárták le az építményt.

A kercsi hídnál tavaly ősszel történt egy nagy robbanás, amely miatt egy időre le kellett zárni az építmény egy részét. Az oroszok szerint az akció mögött az ukránok álltak, de utóbbiak nem vállalták magukra a cselekmény elkövetését, az ügy részletei pedig mind a mai napig homályosak.

Most ismét arról jelentek meg videók a közösségi médiában, hogy sűrű füst szállt fel a hídról.

Szergej Akszonov krími kormányzó reggel 9.44-kor azt írta ki a Telegram-oldalán, hogy hadgyakorlat miatt zárták le a hidat, és azt ígérte, hogy néhány órán belül helyreáll a közlekedés. 

Ez az eszköz lehet a felelős a füstért 

A közösségi médiában megjelent bejegyzésekben azt valószínűsítik, hogy a hadgyakorlat részeként egy TDA–3 típusú orosz eszközt használhattak a hídon. A fenti videón ki is vehető, hogy egy ahhoz hasonló felszerelésből száll fel a füst. A gépezet működéséről alább is látható egy korábbi felvétel.

Az eszköz célja, hogy a füst képzésével elrejtse az ellenség elől a katonákat és más felszereléseket. Hogy ezt most miért kellett pont a híd kellős közepén bevetni, az egyelőre nem világos.

A kercsi hídnak létfontosságú szerepe van a Krímben állomásozó orosz csapatok ellátásában. Katonai szakértők szerint a híd megsemmisítése esetén az ukránoknak a jövőben akár az egész félsziget visszafoglalására is lehet esélyük.

Az ukrajnai háború fejleményeit szerdán is percről percre közvetítjük az Indexen.

Rovatok