Index Vakbarát Hírportál

Az RMDSZ kimaradhat az új kormányból

2023. május 24., szerda 20:20

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem fog kilépni a kormányból, és a koalíciós egyezmény betartását szorgalmazza – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán az Europa FM rádiónak adott interjújában, amelyben először beszélt a nyilvánosság előtt a küszöbön álló kormányfőcserével kapcsolatos bukaresti koalíciós tárgyalásokról.

A szövetségi elnök szerint az RMDSZ-es miniszterek jól teljesítettek, így semmilyen elfogadható érv nincs arra, hogy a szövetség lemondjon a fejlesztési tárca vezetéséről.

Kelemen Hunor rámutatott: az RMDSZ-nek azért jutott 2020-ban a parlamenti súlyánál nagyobb részvételi arány a kormányban, mert a koalíció így kompenzálta, hogy nincs „hozzáférése” a nemzetbiztonsági tárcákhoz – adta hírül az MTI.

Az RMDSZ-elnök szerint a hónap végéig új kormánynak kell megalakulnia, de nem tartja kizártnak, hogy az RMDSZ-t kihagyják belőle.

Nicolae Ciuca román miniszterelnök az eredeti ütemtervnek megfelelően pénteken benyújtja lemondását kormányfői tisztségéről – írtuk meg korábban.

A PNL, a PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult nagykoalíció pártjai még a Ciuca-kabinet beiktatása előtt megállapodtak abban, hogy a 2024-es választásokig hátralévő három év félidejénél – 2023 májusában – a liberális kormányfő átadja helyét a PSD kormányfőjelöltjének, a politikai erőegyensúly megőrzése érdekében pedig több más miniszteri tárcát is kicserél egymás között a két román párt.

A román média szerint azonban a két román párt korábbi ígéreteivel ellentétben kiszorítaná az RMDSZ-t a kormányból, de legalábbis lefaragná a kormányzati súlyát.

Rovatok