Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt Adolf Hitler szülőházának sorsa

2023. május 25., csütörtök 19:41

Évekig tartó vita után a politikusok és egy szakértői bizottság megállapodtak annak a háznak a jövőbeni használatáról, ahol Adolf Hitler született. Az osztrák belügyminisztérium közlése szerint az épületet ősztől rendőrőrssé alakítják át, ahogyan azt már egy ideje tervezik. Emellett az illetékes szakértői bizottság javaslata alapján a jövőben emberi jogi képzéseket tartanak a házban a rendőrök számára.

Braunauban évek óta vita folyik Hitler szülőhelyéről. Most van megoldás: a rendőrség mellett egy emberi jogi képzési központ is beköltözik.

A ház rendőrőrsként való használatával olyan megfelelő felhasználást találtak, amely „igazságot szolgáltat az erkölcsi, politikai és jogi felelősségnek” – mondta Oliver Rathkolb történész és bizottsági tag újságíróknak. A nyilatkozat szerint a lebontás vagy egy emlékmű létrehozása szóba sem jöhetett a szakértői bizottság tagjai számára.

A közlemény szerint az épület átalakítása 2025-ben fejeződik be, 2026-ban költözik be a rendőrkapitányság és a kerületi rendőrparancsnokság. Ezzel véget ér az épület hasznosítása körül évek óta tartó huzavona – közölte a Zeit online.

Az épület további hasznosításával 2016 óta egy bizottság foglalkozott. Ennek tagjai között akadémikusok, a zsidó hitközség, a belügyminisztérium és az Osztrák Ellenállás Dokumentációs Archívuma képviselői is vannak.

A bizottság többször felszólalt az emlékhelyként való felhasználás ellen. A náci korszakról való megemlékezésnek az áldozatokra kellene összpontosítania, Hitler szülőháza azonban az elkövetők helye. Az épület lebontása szintén szóba sem jöhetett a bizottság számára, ugyanis a bizottság szerint akkor Ausztria nem lenne méltó történelmi felelősségéhez. A bontás ma már jogilag sem lenne lehetséges egy olyan törvény miatt, amely a szövetségi kormányt az épület észszerű használatának folytatására kötelezi.

A többség a rendőrőrs ellen van

Az átalakítás célja, hogy a neonácik ne használhassák a házat gyülekezőhelyként, ahogyan ez eddig is többször előfordult. Rathkolb szerint az oktatási intézmény Hitler mítoszával „játszana”. Egy felmérésből pedig kiderült, hogy a többség a közelmúltban egy rendőrségi állomás ellen szólalt fel.

A közvélemény-kutatás szerint 53 százalék a nemzetiszocializmussal, emlékezéssel, antifasizmussal, toleranciával és békével foglalkozó intézmény létrehozása mellett volt, 23 százalék a lebontást szorgalmazta,

mindössze hat százalék támogatta a rendőrség beköltözését.

Hitler szülőháza üresen áll, amióta egy értelmi fogyatékossággal élőkkel foglalkozó szervezet 2011-ben kiköltözött. Az osztrák állam 2017-ben kisajátította az épületet, miután a tulajdonosa megtagadta az épület építési és tűzvédelmi korszerűsítését. Korábban az épületben többek között egy fogyatékkal élők műhelye és a Lebenshilfe Austria fiókja működött.

Az épület rendőrőrssé történő átalakításáról 2019 végén született döntés. Az elmúlt években több ötlet is felmerült a helyi politikusok részéről, hogyan lehetne Hitler szülőházát hasznosítani. Szóba került a queer emberek találkozóhelyeként vagy a nácizmusból kiesők tanácsadó központjaként való felhasználás. Braunau polgármestere azt javasolta, hogy alakítsanak ki lakásokat a házban. 

Az épület újjáépítését a koronavírus-járvány késleltette. Az épület átalakítása várhatóan mintegy 20 millió euróba kerül. 

(Borítókép: Hitler háza Braunauban. Fotó: Johannes Simon / Getty Images)

Rovatok