Index Vakbarát Hírportál

Trump: Ron DeSantis megcsókolhatja a szép nagy 2024-es elnöki s.ggemet

2023. május 25., csütörtök 14:17

Paródiavideóval állt bele a Republikánus Párt előválasztásán eddig pole-pozícióból induló Donald Trump a posztra frissen bejelentkező Ron DeSantisba. A mesterséges intelligenciával elkészített kamubeszélgetésben Elon Musk és DeSantis mellett többek között Soros György, Adolf Hitler és az FBI vesz részt.

Nem várt sokáig Donald Trump, hogy beleszálljon Ron Desantisba, Florida republikánus kormányzójába, aki magyar idő szerint csütörtök éjszaka jelentette be, hogy ő is megméretteti magát a párt 2024-es előválasztásán elnökjelölt-aspiránsként.

A napfényes állam kormányzója e kijelentését Elon Muskkal folytatott Twitter-beszélgetésben tudatta a világgal, ugyanakkor a kampányindító beszélgetést több technikai hiba is hátráltatta – a közel egyórás beszélgetésnek például közel 25 percig nem volt hangja.

A nemrég szexuális bűncselekmény miatt polgári perben elítélt Donald Trump Instagramon reagált Ron Desantis elnökjelölt-aspiránsságára – pontosabban inkább „széttrollkodta”. A Facebook anyavállalatához, a Metához tartozó közösségi oldalon

egy mesterséges intelligenciával elkészített kétperces videóban parodizálja ki Ron Desantis bejelentését.

A mesterségesen generált beszélgetésen Elon Musk és Ron Desantis mellett többek között a gyakran összeesküvés-elméletek középpontjába kerülő Soros György liberális filantróp, Klaus Scwab, a Világgazdasági Fórum (WEF) alapítója és elnöke, Dick Cheney, a kétezres évek egyik legmeghatározóbb republikánus politikusa, az egykori német diktátor, Adolf Hitler, az ördög és az FBI alteregói vettek részt.

A videóban Trump csapata az online beszélgetésekre jellemző általános bakikkal parodizálta ki a valódi bejelentés technikai hibáit: a „beszélgetés” első fél percében a résztvevők azt kérdezik egymástól, hallják-e őt, míg például a mesterséges Dick Chaney beleköhög a mikrofonba. Az FBI a beszélgetés elején megkérdezi, hogy hogyan állítják meg Trumpot, amire Musk úgy reagál, hogy ez egy nyílt beszélgetés, bárki részt vehet azon – ezután az FBI lecsatlakozik a beszélgetésről.

Miközben a résztvevők köhögnek és arról beszélnek, hogy hallják-e egymást, a mesterséges Ron DeSantis folyamatosan azt kérdezi, hogy megteheti-e végre nagy bejelentését. Mire végül erre sor kerülhetne, többször megakasztják, ezért végül a legvégén idegesen arról beszél, hogy ő is elindul „kib@szott” elnökjelöltnek, amire mindenki konstatálja, hogy ezt már tudták.

Mielőtt azonban a mesterséges Musk lezárná a mesterséges intelligenciával készített beszélgetést, abban váratlanul megjelenik Donald Trump is, aki kiosztja a résztvevőket: az ördögnek azt mondja, hogy szétrúgja a seggét, Hitlernek elmondja, hogy ő már amúgy is halott, akihez lassan Dick Cheney is csatlakozik. Klaus Schwabnak és Soros Györgynek azt mondja, hogy őket le fogja csukatni, míg Ron „Desanctimonious”-hoz úgy szól:

megcsókolhatja a nagy, szép 2024-es elnöki s.ggemet. Donald 2024, baby! Let's go!

A Trump által közzétett hamis paródiavideó alább tekinthető meg:

Mások is kiparodizálták DeSantis Twitter-bakiját

Ugyanakkor nem Trump volt az egyetlen, akinek a csapata megpróbálta kihasználni DeSantis kampányindítójának szerencsétlenségeit. A regnáló és 2024-ben újrázni készülő Joe Biden két tweetben is utalt a Twitteren jelentkező bakira: az első tweetjében csak megosztja az elnöki kampányához készített adománygyűjtő oldalát „ez link működik” kiírással.

Második tweetjében azonban már egy videóban száll bele DeSantisba: a 25 perces csendre utalva a videót azzal osztotta meg,

mindegy, hogy mi történik, Ron DeSantis szakpolitikai terveit tisztán és hangosan is lehet hallani,

miközben a videóban DeSantis korábbi nyilatkozataiból kivágott pár másodperces felvételekkel támasztja meg DeSantis néhány szakpolitikai tervét: ilyen az abortusz rendkívüli megszigorítása – amit nemrégiben Floridában már megtett – vagy a szociális hálók leépítése.

A Biden csapata által készített videó legvégén azt a kérdést teszik fel, hogy el tud-e indítani egy elnöki kampányt, amire válaszul hang nélkül vágnak be különböző RonDeSantis beszédeket.

De Bidenen és elődjén, Trumpon kívül más, jelenleg rendkívül alacsonyra mért republikánus elnökjelölt-aspiránsok is próbálják kihasználni DeSantis nem túl szerencsés kampányindítóját.

Így tett például a korábbi arkansasi kormányzó, Asa Hutchinson, aki Biden első tweetjéhez hasonlóan az adománygyűjtő oldalát linkelve arról ír, „Csak úgy, mint a politikai terveim, ez a link is működik”, míg a magát antiwoke-aktivistaként definiáló Vivek Ramaswamy azzal vádolta meg a friss elnökjelölt-aspiránst, hogy szinte kizárólag alákérdezős interjúkat ad, ezért azt kérte pártjától és a médiától, hogy ne legyenek előre megírt beszédek, ne legyenek súgógépek és ne legyenek előre leegyeztetett interjúkérdések.

Donald Trump és a Republikánus Párt kapcsolatáról korábban itt írtunk részletesen, míg azt, hogy az eddigi kampány miért ilyen lassú és miért Trump vezet, bővebben ebben a cikkünkben fejtettük ki.

(Borítókép: Donald Trump. Fotó:  Chris Carlson / Pool / Getty Images)

Rovatok