Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok „eltemették”, most élve jelentkezett az ukrán hadsereg főparancsnoka

2023. május 25., csütörtök 17:07

Hetek óta nem szerepelt a nyilvánosság előtt Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka. Mindeközben híresztelések láttak napvilágot arról, hogy súlyosan megsérült a fronton. A minap az ukrán hadsereg egy meghamisított fotóval próbálta cáfolni azt, hogy a főparancsnoknak baja történt volna. Ma azonban egy videófelvétellel bizonyították, hogy életben van a főparancsnok.

Először még napokkal ezelőtt kezdték el híresztelni (főként az oroszpárti közösségi oldalakon) azt, hogy Zaluzsnyij életveszélyesen megsebesülhetett a fronton május 8-án. Hivatalos információ nem érkezett arról, hogy ez tényleg megtörtént volna, ugyanakkor – a megszokottól eltérő módon – az ukrán hadvezetés, illetve maga Zaluzsnij sem cáfolta meg ezt a híresztelést.

Öt nappal ezelőtt aztán egy orosz haditudósító, Andrej Rudenko írt egy részletesebb posztot arról, hogy mi is történhetett az ukrán főparancsnokkal. Bejegyzését azzal kezdte, hogy Zaluzsnij rengeteget szerepelt nyilvánosan a médiában – mint írta, Zelenszkij után ő Ukrajna második embere e tekintetben –, de május 8-a óta senki sem látta, és a hivatalos megbeszéléseken egy ukrán tábornok, Szerhij Najev altábornagy helyettesíti őt. Rudenko ezután közölte, hogy a saját forrása mit mondott neki Zaluzsnij állapotáról.

Az ukrán fegyveres erők vezetőségében lévő forrásunk azt mondta, hogy Zaluzsnij tábornok él, de kritikus állapotban van a [Kijevben található] Legfőbb Katonai Klinikai Kórházban, ahol továbbra is az életéért küzdenek, külföldi szakértők segítségével.

Rudenko azt is hozzátette, hogy szerinte Zaluzsnyij a Dnyipropetrovszki területen szenvedett súlyos sérülést, amikor a helyi csapatok harckészültségét ellenőrizte május 8-án. A riporter szerint Zaluzsnyij egy parancsnoki állásban tartózkodott, amelyet rakétatámadás ért, és ez okozta a súlyos sérülést (állítása szerint Zaluzsnijon kívül több magas rangú ukrán katonatiszt is megsérült és meghalt).

Az orosz haditudósító arról is írt, hogy május 10-én Zaluzsnij feleségét, Elenát is Kijevben látták az említett katonai kórház közelében, ahol mintegy négy órát töltött el. Az ukrán hadvezetés azonban Rudenko szerint úgy döntött, hogy nem hozzák nyilvánosságra az információt, mert attól tartanak, hogy pánikot okozhatna a hadseregben, az ukrán titkosszolgálatot pedig megbízták azzal, hogy minden lehetséges eszközzel próbálják meg elérni azt, hogy Zaluzsnij továbbra is aktívnak tűnjön a nyilvánosság előtt. A hadiriporter szerint ennek volt betudható az, hogy a napokban megjelent néhány furcsa interjú Zaluzsnijjal.

Az ukrán hadsereg megpróbálta cáfolni, majd törölték a fotót

Az Andrej Rudenko által közölt bejegyzés után Valerij Zaluzsnij állapotáról egy ideig nem érkeztek újabb információk. Kedden azonban a főparancsnok Telegram-oldalán közzétettek egy bejegyzést, amelyben az állt, hogy Zaluzsnyij telefonbeszélgetést folytatott az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnokával, Christopher Cavolival. Az írásos beszámoló szerint elsősorban az F–16-os vadászgépekről és a tengerészgyalogságról beszéltek egymással.

Képi bizonyítékot viszont azóta sem láttunk arra vonatkozóan, hogy milyen állapotban van Zaluzsnij, Ráadásul szerdán már a főparancsnok sérüléséről szóló hírek újabb szintre léptek, ugyanis az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi honlapján is vezető hírként közöltek egy anyagot erről. Abban azt írták, hogy a hírügynökség forrásai szerint

Zaluzsnij fejsérülést szenvedett, valamint több repesz fúródott a testébe egy rakétacsapás következtében, és emiatt nem tudja ellátni a feladatait.

A RIA Novosztyi a támadás időpontjaként május elejét, helyszíneként pedig egy Poszad-Pokrovszkoje nevű települést jelölt meg, amely Herszon közelében található. A támadás után először Mikolajivba szállították sürgősségi kezelésre, majd helikopterrel vitték Kijevbe, ahol egy koponyaműtétet is végrehajtottak rajta. Az orvosok úgy vélik, hogy életben fog maradni, de a főparancsnoki teendőket nem lesz képes ellátni – állította az orosz hírügynökség.

A RIA Novosztyi cikkének megjelenése után Alena Sevcova, az ukrán hadsereg parancsnokságának szóvivője egy Facebook-poszttal próbálta cáfolta a híresztelést, miszerint Zaluzsnijnak baja történt volna. A posztban azt írta, hogy ajándékot kapott a főparancsnoktól, és megosztott fotót, amelyen Zaluzsnij társaságában látható,

Utóbb azonban egyértelművé vált, hogy ez a kép még valószínűleg május 2-án készült.

Aznap ugyanis ők ketten találkoztak egymással, amiről akkor Sevcova szintén posztolt a közösségi médiában egy fotót, és azon a képen ugyanazt a ruhát viselték, mint a most megosztott fotón. Mikor a kommentelők kérdőre vonták Sevcovát emiatt, akkor inkább törölte az egész bejegyzést a Facebookról.

Hamarosan minden kiderülhet – áll egy újabb posztban 

A Zaluzsnij-ügynek csütörtök délután is volt egy fejleménye. Hanna Purtova ukrán parlamenti képviselő ugyanis posztolt egy közös fotót Zaluzsnijjal, és a bejegyzés mellé azt írta:

Hamarosan mindent megtudtok.

Kutya baja

Az ígéretnek megfelelően pedig nem sokkal később egy videófelvétel is megjelent az ukrán fegyveres erők főparancsnokáról. A videót az Ukrán Fegyveres Erők egyik tisztje, Anatolij Stefan „Stirlitz” blogger tette közzé. A felvétel Zaluzsnij irodájában készült.

A felvétel elején a blogger bemondja az aktuális, május 25-ei dátumot is, ezzel biztosítva mindenkit, hogy egy friss felvétel, amit bemutat.

Őszintén köszönöm minden ukránnak. Együtt biztosan győzni fogunk

– mondja a felvételen Zaluzsnij békejelet mutatva a videó nézőinek. A felvétel tanúsága szerint kutya baja sincs a főparancsnoknak.

Emellett a videót megosztó blogger is írt néhány gondolatot a felvételhez. „Rossz hír az orosz propagandának! Valerij Fedorovics jól érzi magát és továbbra is tervezi az ukrán földek felszabadítását” – írta bejegyzésében.

A főparancsnokkal együtt haladunk a közös Győzelem felé! Köszönjük, hogy támogatják Ukrajna Fegyveres Erőinek katonáit és a honvédség más részlegeit. Dicsőség Ukrajnának!

– tette hozzá.

Arra azonban, hogy eddig hol volt Zaluzsnij, nem kapunk választ a félperces videóból.

Az orosz-ukrán háború csütörtöki fejleményeit percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben. 

Rovatok