Index Vakbarát Hírportál

Nem állnak le a Belgorodra támadó ukránpárti oroszok, további pusztításra készülnek

2023. május 25., csütörtök 10:52

Az Orosz Önkéntes Testületet vezetője, Denisz Kapusztyin – aki azt állította, hogy ő áll az Ukrajnából Oroszországba irányuló, határon átnyúló támadás mögött – további támadásokat ígért. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter „kemény választ” ígért minden jövőbeli offenzívára.

„Azt hiszem, újra látni fognak minket azon az oldalon” − mondta Denisz Kapusztyin, az Orosz Önkéntes Testület (RDK) vezetője. Oroszország közölte, hogy visszaverte a rajtaütést, és több mint 70 szabotőrrel végzett. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter „kemény választ” ígért minden jövőbeli támadásra. Ukrajna tagadja, hogy részt vett volna a támadásban − írta meg a BBC

Denisz Kapusztyin orosz nacionalistaként ismert, és csoportja nyíltan azt mondja, hogy monoetnikus orosz államot akar. Az RDK az Oroszország Szabadsága Légióval (LSR) együtt vállalta magára a hétfői Belgorodi területen végrehajtott rajtaütést. Szerdán a határ ukrán oldalán újságíróknak nyilatkozva vezetőjük, akinek beceneve Fehér Rex, azt mondta:

Elégedettek vagyunk [a rajtaütés] eredményével.

Elmondta, hogy csoportjának sikerült „néhány fegyvert”, köztük egy páncélozott személyszállítót is lefoglalnia és foglyokat ejtenie a művelet alatt − mielőtt 24 óra elteltével elhagyta volna az orosz területet. Elmondta, hogy két RDK harcos megsebesült, és cáfolta az orosz hadsereg állításait a szabotőröknek okozott súlyos veszteségekről.

Az LSR közölte, hogy két harcosa meghalt és 10 megsebesült. A harcoló felek által közölt áldozatokról szóló állításokat a BBC nem tudta független forrásból ellenőrizni. A sajtótájékoztatón Denisz Kapustyin cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint harcosai a nyugati szövetségesek által Ukrajnának biztosított fegyvereket használták volna.

Oroszország ukrán fegyvereseknek nevezi az RDK-t és az LSR-t − Kijev szerint azonban két Kreml-ellenes félkatonai alakulatból származnak. Mindkét csoport azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét akarja felszámolni, és a múltban úgy jellemezték őket, mint egy nemzetközi légió részét, amely részt vesz Ukrajna területvédelmében. Kapusztyin szerint Ukrajna csak orvosi ellátással, benzinnel és élelmiszerrel támogatta az RDK-t.

Az RDK 2023 márciusában vált ismertté, amikor részt vett egy határokon átnyúló rajtaütésben az oroszországi Brjanszki területen, amihez állítása szerint 45 ember járult hozzá. A csoport vezetője szerdán a csoport soraiban lévő állítólagos neonácikról szóló kérdésre azt válaszolta, hogy „ez csak felfogás kérdése”, majd úgy jellemezte magát, mint aki „tradicionalista” és „hazafias” nézeteket vall.

2020-ban egy ukrán oknyomozó honlap azt állította, hogy kapcsolataik vannak neonáci csoportokkal, Kapusztyin pedig a múltban arról beszélt, hogy egy futballhuligán-mozgalomhoz tartozik.

Korábban szerdán Sojgu védelmi miniszter tájékoztatta az orosz katonai tisztviselőket a belgorodi rajtaütésre adott moszkvai válaszról.

Sojgu kemény reakciót ígér

Azt mondta, hogy „több mint 70 ukrán nacionalistát” megöltek, a többieket pedig visszaszorították Ukrajnába.

Az ukrán fegyveresek ilyen akcióira továbbra is azonnal és rendkívül keményen fogunk reagálni

− tette hozzá az orosz védelmi miniszter.

Moszkva szerint a behatolás alatt több civil is megsérült.

Oroszország képeket tett közzé megsemmisült amerikai járművekről, amelyek látszólag a Belgorod régióban zajló harcok helyszínén készültek − de egyes ukrán katonai szakértők és bloggerek szerint ezek a képek megrendezettek lehettek.

Az Egyesült Államok azt mondta, hogy szkeptikus abban, hogy az amerikaiak által szállított fegyverek bevetéséről szóló jelentések igazak, és nem „bátorítják vagy teszik lehetővé az Oroszországon belüli csapásokat”. Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban azt mondta, hogy a járművek a nyugati katonai szerepvállalás erősödésének bizonyítékai Ukrajnában.

Számunkra nem titok, hogy egyre több felszerelést szállítanak az ukrán fegyveres erőknek. Nem titok, hogy ezeket a felszereléseket a saját hadseregünk ellen használják. Levonjuk a megfelelő következtetéseket

− mondta.

A hétfői rajtaütés miatt Moszkva terrorellenes műveletet hirdetett, különleges jogköröket adva a hatóságoknak a kommunikáció és az emberek mozgásának ellenőrzésére. Az intézkedéseket csak másnap délután oldották fel. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó elmondta, hogy a kedd esti dróntámadásokat a légvédelem többnyire elhárította, de némi kár keletkezett autókban, magánházakban és közigazgatási épületekben is.

(Borítókép: NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok