Index Vakbarát Hírportál

Megingott Putyin lába alatt a talaj, a bahmuti csata példátlan törést okozhat az orosz elnök rezsimjében

2023. május 25., csütörtök 20:00

Jevgenyij Prigozsin és a legfelsőbb orosz katonai vezetés közötti konfliktus eddig példátlan törést okozott Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjében. Az elnök volt elemzője szerint ez Putyin hatalmának megingását bizonyítja. A Wagner-vezér úgy látja, ha ez így megy tovább, forradalom törhet ki Oroszországban.

Az orosz Wagner félkatonai alakulat vezetője, Jevgenyij Prigozsin május 20-án a meghódított Bahmut romjai között hangos szónoklatot intézett ellenségeihez. Prigozsin Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnökön is gúnyolódott, akik szombaton Japánban részt vettek a Hetek csoportjának csúcstalálkozóján, ahol kiemelt téma volt az ukrajnai háború. Emellett üzenetet címzett Szergej Sojgunak, Oroszország védelmi miniszterének és Valerij Geraszimovnak, Oroszország legfőbb tábornokának is.

„Sojgu és Geraszimov személyes szórakozásává vált a háború” – dörögte Prigozsin, aki bejelentette, hogy a Wagner költséges győzelmet aratott Bahmutnál. 

Miattuk ötször több ember halt meg, mint amennyinek meg kellett volna. Felelősségre fogják őket vonni tetteikért, amit bűncselekménynek neveznek

– tette hozzá.

Megrogyhat a putyini rezsim?

A Wagner tulajdonosa és Oroszország legfelsőbb katonai vezetése között kiéleződő konfliktus az első jelentős „repedés” az ország hatalmi berendezkedésében azóta, hogy több mint egy évvel ezelőtt megkezdődött az ukrajnai invázió.

A The Wall Street Journal cikke megjegyzi, az, hogy az elmúlt hetekben milyen mértékben kerültek nyilvánosságra Oroszország belső konfliktusai, azt mutatják, hogy Moszkva frontvonalbeli kudarcai megterhelik azt a hatalmi rendszert, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök létrehozott az elmúlt két évtizedben. A portál szerint Putyin már jó ideje támogatja a beosztottjai közötti rivalizálást, ugyanis fél a potenciális kihívóktól. Ezek az intrikák azonban korábban rejtve maradtak a nyilvánosság előtt.

Ha a Wagnerrel való konfliktust nézzük, az orosz elit legfőbb következtetése az, hogy Putyin nem képes rendezni ezeket a problémákat. Ez azt jelenti, hogy Putyin annyira meggyengült, hogy a hatalmi vertikum kezd felbomlani

– vélekedett Abbasz Gallyamov, Putyin egykori beszédírója és politikai elemzője, aki az orosz rezsim hangos kritikusává vált.

Háborús időkben az egységesség fenntartása az állam alapvető feladata. Putyin pedig képtelen ezt megvalósítani

– tette hozzá.

Hogy ez a veszekedés mennyire destabilizálhatja Oroszországot, azt nehéz felmérni, mondják a nyugati tisztviselők. „A rendszer kemény, de törékeny. Soha nem lehet tudni, mikor törik meg” – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő a lapnak.

„Nem szabad túlbecsülni a Prigozsin és a hivatásos hadsereg közötti ellenségeskedés következményeit” – figyelmeztetett Andrej Koszerjev volt orosz külügyminiszter, aki emlékeztetett arra, hogy a második világháború idején a náci rezsimben is voltak hasonló szakadások. „A Wehrmacht tisztjei is gyűlölték az SS-t, ennek ellenére mindannyian részt vettek a háborúban. A feszültségük valós volt. Hitler Németországa mégis az utolsó napig ellenállt” – vélekedett.

Fellázadhatnak az oroszok

„Újabb »forradalom« rázhatja meg Oroszországot, ha a háborús erőfeszítéseik továbbra is akadozva haladnak” – mondta Prigozsin Moszkva katonai felkészültségéről adott lesújtó értékelésében, amely még inkább feltárhatja a Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai hierarchiáján belüli megosztottságot. 

Jevgenyij Prigozsin Konsztantyin Dolgov oroszbarát bloggernek adott interjúban azt mondta, hogy Moszkva csapatai nincsenek felkészülve arra, hogy ellenálljanak a Kijevhez hű erőknek, még akkor sem, ha azok orosz területre lépnek. Egyúttal méltatta az ukrán hadsereg képességeit, és sürgette Moszkvát, hogy fokozza háborús erőfeszítéseit, ha el akarja kerülni a „hosszú és költséges” konfliktust.

Prigozsin az interjúban arra sürgette Moszkvát, hogy fokozza a háborús erőfeszítéseit a cél érdekében, emellett arra biztatta Putyint, hogy hirdessen hadiállapotot és új mozgósítási hullámot. Figyelmeztetett továbbá, hogy ha az orosz veszteségek tovább nőnek, az könnyen forradalmat hozhat magával, akárcsak 1917-ben.

Először a katonák fognak fellázadni, utána pedig a szeretteik. Tévedés azt gondolni, hogy csak pár százan vannak – már most több mint tízezer emberről van szó – a meggyilkoltak hozzátartozói. És valószínűleg ez a szám több százezerre fog növekedni

– hangoztatta Prigozsin a CNN beszámolója szerint.

(Borítókép: Jevgenyij Prigozsin Bahmutban 2023. május 25-én. Fotó: Handout / TELEGRAM / concordgroup_official / AFP)

Rovatok