Index Vakbarát Hírportál

Fontos nyilatkozatot fogadtak el közösen a V4-es országok

2023. május 25., csütörtök 15:16

A kiberbűnözés elleni küzdelemről és a kulturális javak büntetőjogi védelméről fogadtak el közös nyilatkozatot a csehországi Brnóban tartott megbeszélésükön a V4 országok Legfőbb Ügyészei.

A hét elején Brnóban találkozott Maros Zilinka szlovák legfőbb ügyész, Igor Stríz cseh legfőbb ügyész, Dariusz Barski lengyel főállamügyész, valamint Polt Péter magyar legfőbb ügyész.

A V4 Legfőbb Ügyészségei között hosszú évek óta kiemelt fontosságú, folyamatos és zavartalan az együttműködés – hangsúlyozta az eseményről kiadott közleményében a Legfőbb Ügyészség.

Az idei rendezvény témája a kiberbűnözés elleni küzdelem, valamint a kulturális javaknak a büntetőjog eszközeivel történő védelme volt.

A felek a találkozó végén szándéknyilatkozatot fogadtak el, amelyben hangsúlyozták, hogy támogatják a megfelelő jogi és technikai intézkedéseket a kiberbűnözés elleni küzdelemben.

Szükségesnek tartják emellett az ilyen ügyekben folytatott nemzetközi igazságügyi együttműködés továbbfejlesztését – emelte ki a magyar főügyészség írásos tájékoztatója.

A résztvevők leszögezték, hogy a kulturális javak védelme érdekében elengedhetetlen azok lefoglalásával és visszaszolgáltatásával kapcsolatos büntetőjogi együttműködés lehetőségeinek bővítése, mind az Európai Unión belül, mind a világ más államaival.

Rovatok