Index Vakbarát Hírportál

Fontos megállapodás jött létre Lengyelország első atomerőművének építéséről

2023. május 25., csütörtök 17:16

Varsóban írta alá Anna Moskwa klíma- és környezetvédelmi miniszer, Mark Brzezinski lengyel nagykövet jelenlétében a Westinghouse Electric és a Bechtel amerikai vállalatokkal kötött, atomerőmű építéséről szóló együttműködést csütörtökön.

Az előzetes megállapodás szerint a Westinghouse három AP1000-es reaktort építene a pomerániai területen – értesült a tvp.info.

Ez egy fontos nap a lengyelországi atomenergia fejlesztése szempontjából és fontos nap a lengyel–amerikai kapcsolatok szempontjából is. A projekt ma új szakaszba lép

– írta Twitter-oldalán az együttműködéssel kapcsolatban a klíma- és környezetvédelmi miniszer.

Hozzátette, hogy idén nyáron előkészítik a tervezési és mérnöki munka következő szakaszát.

A lengyel lap szerint egy képzési központ létrehozásáról is döntöttek, amely nemcsak a lengyelországi nukleárisenergia-ipart, hanem Európa más országait is szolgálja majd.

A lengyel klímavédelmi minisztérium úgy fogalmazott, hogy a támogatási program segítségével a lengyel vállalatok készen állnak majd arra, hogy a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújtsák.

A képzési központot az amerikai féllel közösen nyitnák meg – tették hozzá.

Függetlenedne az orosz energiától Lengyelország

Ahogy az Index is beszámolt róla, Lengyelország évtizedekig sikertelenül próbálkozott az atomenergia-termeléssel. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök 2022. októberében jelentette be, hogy az amerikai Westinghouse atomerőművet épít Lengyelországban.

Óriási változást látunk a lengyel és az európai gondolkodásmódban az atomenergiával kapcsolatban

– mondta Adam Juszczak, a Lengyel Gazdasági Intézet energetikai szakértője, aki hozzátette, „most már mindenki teljesen tisztában van azzal, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat helyettesítenünk kell, különösen azt, amelyet Oroszországból importáltunk”.

A 2020-ban jóváhagyott lengyel atomenergetikai kormányprogram szerint Lengyelország 2043-ig hat atomreaktort tervez építeni. Az első, 1-1,5 gigawatt áramtermelési kapacitású reaktor után két-három évente létesítenének további, 6–9 gigawatt kapacitású erőműveket. A 2040-ig szóló lengyel energetikai kormányprogram szerint fokozatosan csökken majd a szénalapú energia aránya.

Rovatok