Index Vakbarát Hírportál

Nyugat-balkáni bűnszervezetet számolt fel a rendőrség

2023. május 25., csütörtök 21:59

Több embert letartóztattak egy nyugat-balkáni bűnszervezet felszámolásával, a rendőrség többek között több ezer eurót, gépfegyvereket és közel 50 kiló kábítószert foglalt le. A bűnszervezet vezetője börtöncellájából irányította a csoport tevékenységét.

Európa számos országában tevékenykedő, nyugat-balkáni drog és lőfegyverek illegális kereskedelmével foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a rendőrség. Az akció során a csoport 37 tagját állították elő – tájékoztatott az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol csütörtökön.

A rendőrségi akciót május 24-én hajtották végre Horvátországban, Szlovéniában, Bosznia-Hercegovinában, Hollandiában, Olaszországban, Belgiumban és Németországban. Az előállítások mellett a nyomozók feltárták, hogy

a csoportot egy bosznia-hercegovinai állampolgár vezette, aki jelenleg négyéves börtönbüntetését tölti Olaszországban.

A nyomozóknak sikerült megállapítaniuk, hogy a bandavezér hogyan szervezte meg börtöncellájából a bűnszervezetet, és hogyan irányította a csoport tevékenységét. A vezér vélhetően rendszeresen adott parancsokat és utasításokat társainak kábítószer- és lőfegyver-kereskedelemmel kapcsolatos ügyekben.

Az előállítások mellett a felsorolt országokban a nyomozók számos helyiséget, köztük egy belgiumi börtöncellát, valamint egy hollandiai garázst és több épületet kutattak át Horvátországban, Németországban, Szlovéniában és Bosznia-Hercegovinában. Az érintett helyszíneken a csoport kábítószert, lőfegyvert és lőszereket tárolt.

Az akciónapon 148 ezer euró (mintegy 56 millió forint) készpénzt, 18 lőfegyvert, köztük 2 géppuskát, valamint 2512 lőszert, 500 gramm TNT-t detonátorokkal, több mint 15 kilogramm kokaint, 11 kilogramm heroint, 3 kiló amfetamint, 7 kiló marihuánát és 10 kilogramm hasist, továbbá rendvédelmi egyenruhákat és hamis személyazonosító okmányokat foglaltak le – közölte az Europol.

Rovatok