Index Vakbarát Hírportál

A román kormány fizet a sztrájkoló pedagógusoknak

2023. május 25., csütörtök 12:58

A Nicolae Ciuca miniszterelnök által vezetett (leköszönő) román kormány év végéig két részletben folyósítandó, 2500 lejes (188 ezer forint) különjuttatást ígért a hétfő óta sztrájkoló pedagógusoknak − közölte csütörtökön Dan Carbunaru kormányszóvivő.

Hozzátette, erről pénteken sürgősségi rendeletet hoz a leköszönő kabinet, a szakszervezetek által követelt, az országos átlagbér szintjéről induló új pedagógusi bértáblát pedig a közalkalmazotti bértörvény tartalmazza, amelynek elfogadását az új kormány programjába iktatják − közölte az MTI.

A bejelentéssel egy időben több mint tízezer pedagógus tüntetett a bukaresti kormány székháza előtt. A szakszervezeti vezetők „sértőnek” nevezték a kormány ajánlatát, és azt mondták, a sztrájk tovább folytatódik.

A miniszterelnök az RMDSZ-t is magával ránthatja

Mint azt megírtuk, Nicolae Ciuca román miniszterelnök szerdán megerősítette, hogy az eredeti ütemtervnek megfelelően pénteken benyújtja lemondását kormányfői tisztségéről.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megalapításának 148. évfordulója alkalmából az Arges megyei Stefanesti városában megrendezett ünnepségre érkező politikust újságírók kérdezték arról, hogy a pedagógussztrájk miatt felfüggesztett kormányalakítási tárgyalások közepette csúszik-e a kormányfőcsere is, amelyről a nagykoalíció létrehozásakor állapodott meg a PNL a Szociáldemokrata Párttal (PSD). Ciuca azt mondta, hogy a leszögezett ütemterv szerint adja vissza megbízatását. 

A román média szerint a két román párt korábbi ígéreteivel ellentétben kiszorítaná az RMDSZ-t a kormányból, de legalábbis lefaragná kormányzati súlyát, hogy – saját veszteségét minimalizálva – az RMDSZ kormányzati posztjaival elégítse ki a másik román párt hatalmi igényeit. Ezt a magyar szövetség nem hajlandó elfogadni.

A magyar kormány nem tárgyal

Pintér Sándor egy hónappal ezelőtt az ellenzéki pártok képviselőivel és szakértőivel egyeztetett a Belügyminisztériumban, de a meghívottak szerint az érdemi fordulat elmaradt. A pártok nevében egy nyilatkozatot adtak át a tárcavezetőnek, a diákok pedig az esemény után bejelentették: következő lépésként Novák Katalint kérik meg arra, hogy ha benyújtják a törvényt, azt ne írja alá.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a belügyminisztériumi egyeztetéssel kapcsolatban elmondta, nagy illúzióik nem voltak, ugyanakkor az ellenzéknek egységes az álláspontja arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyt nem szabadna elvenni a pedagógusoktól. Továbbra sem értenek egyet azzal – amit Pintér Sándor elmondott –, hogy új hivatásrendi státuszba kell helyezni a pedagógusokat a béremelésük érdekében, ugyanis a közalkalmazotti létben is meg lehet emelni a béreket és az oktatás minőségét.

Ugyanakkor az ellenzéki pártok között abban egyetértés van – és ezt el is mondták Pintér Sándornak –, hogy a béreket nem lehet Brüsszelhez kötni, a nemzeti hatáskörbe tartozó területeket nemzeti költségvetésből kell finanszírozni. Kunhalmi Ágnes hozzátette: világosan közölte Pintér Sándorral, hogy ez egy szuverenitási kérdés.

Ha a nemzeti hatáskörbe tartozó területekre Brüsszeltől várjuk a bért, legközelebb majd a minisztérium Brüsszelben fogja megíratni a Nemzeti alaptantervet is?

– tette fel a kérdést az MSZP társelnöke.

Rovatok