Index Vakbarát Hírportál

Hattyúk lepték el a komáromi mákföldet, hatalmas a kár

2023. május 25., csütörtök 06:40

Több ezer eurós kárt okozott egy hattyúkolónia, amely megszállt egy komáromi mákföldet. A madarak, amelyek megkóstolták a toxikus növényt, valószínűleg függővé váltak, és már mintegy 150 mérgezett hattyú lehet az ültetvény foglya.

A szokatlan jelenség hátterében a klímaváltozás áll, az enyhe telek miatt ugyanis egyre több bütykös hattyú és más vízimadár telel a Kárpát-medencében. A kedvező feltételek miatt sokan egész évben itt maradnak, és a hidegebb időszakban a szántóföldeken keresnek élelmet – írja a Napunk.sk.

A lap beszámolója szerint azonban a szóban forgó hattyúkolóniát nem a mák vonzotta oda, hanem a szántóföldeken kialakult nagy méretű, egybefüggő pocsolyák.

Mint írják, a hattyúk eddig nem fanyalodtak rá a mák hajtásaira, de egy véletlen miatt most ez is bekövetkezett. Azok az egyedek viszont, amelyek megkóstolták, valószínűleg függővé váltak a toxikus növénytől, amely rendkívül rossz hatással van az emésztőrendszerükre.

A mákfogyasztásba már többtucatnyi madár pusztult bele, mintegy 150 mérgezett hattyú lehet továbbra is a mákültetvény foglya. A tulajdonosnak több ezer eurós kárt okoztak.

Rovatok