Index Vakbarát Hírportál

Meghozták az eddigi legsúlyosabb ítéletet a Capitolium ostromának ügyében

2023. május 26., péntek 06:57

Nem jogerősen 18 év börtönbüntetést kapott az Egyesült Államokban a 2021. január 6-ai capitoliumi ostrom egyik résztvevője, Stewart Rhodes.

A CNN beszámolója szerint az ítélet több szempontból is egyedi. A súlyossága mellett abból a szempontból is az, hogy Rhodesot elsődlegesen egy olyan vádpontban ítélték el, amelyet az utóbbi 150 évben alig-alig használtak az Egyesült Államokban: lázadáshoz vezető összeesküvés miatt.

Legutóbb több mint egy évtizede találtak valakit bűnösnek ebben a vádpontban. Amit Mehta, az ügyben eljáró bíró az ítélet meghozatalakor azt mondta, hogy ez az egyik legsúlyosabb bűncselekmény, amelyet egy amerikai állampolgár elkövethet.

„Az erőszak alkalmazása bűncselekmény a kormányzat ellen. És bűncselekmény az országunk népével szemben is” – fogalmazott.

Azt is elmondta, hogy az elítélt nem mutatta semmilyen jelét a bűnbánatnak, valamint a döntés indoklásában úgy fogalmazott: 

Elfogadhatatlan, hogy az állampolgárok egy csoportja lázadást szított amiatt, hogy nem tetszett nekik a választás kimenetele, és úgy vélték, hogy a törvényeket nem tartották be. Ez az, amit Önök csináltak. Ki merem jelenteni, Rhodes úr – és ezt soha senkinek nem mondtam, akit elítéltem –, hogy ön egy állandó veszélyt jelent a demokráciánkra és ennek az országnak a szöveteire.

A BBC szerint a bíró azt is felidézte: Rhodes korábban azzal fenyegetőzött, hogy felakasztja Nancy Pelosit, aki a képviselőház házelnöke volt a capitoliumi események idején. 

Az ügyészek előzőleg a megítéltnél is súlyosabb büntetést, 25 év szabadságvesztést kértek Stewart Rhodesra, valamint azt is, hogy terrorista bűncselekményként kezeljék az esetet (ami – egy különleges jogszabály értelmében – tovább súlyosbíthatja az ítéletet).

„Ez terrorizmus volt. Nem azért, mert felrobbantott volna egy épületet, vagy azt mondta valakinek, hogy robbantsa fel, hanem mert erőszakkal fenyegetőzött, és az amerikai történelemben először megpróbálta megakadályozni egy választás eredményének a hitelesítését” – érvelt Kathryn Rakoczy ügyész. A bíró az ítéletben ugyancsak terrorcselekményként emlegette a történteket.

Mit csinált pontosan? 

Stewart Rhodes – aki ejtőernyősként szolgált az amerikai hadseregben, valamint a Yale Egyetemen végzett jogászként – az Oath Keepers nevű radikális szervezet vezetője volt. E szervezet élén vett részt a Capitolium ostromának megszervezésében, és bár ő maga nem lépett be a törvényhozás épületébe, nagy szerepe volt abban, hogy elfajultak a dolgok. 

Már az esemény előtt is azt mondogatta a szervezet támogatóinak, hogy polgárháborúra kell felkészülniük, és 2021. január 6-a előtt több ezer dollár értékben vásároltak fegyvereket és különféle harci felszereléseket (ezeket később egy virginiai hotelszobában találták meg). A Capitolium ostromakor Rhodes mobiltelefonon osztogatta az utasításokat (az ügyészek szerint nagyjából úgy, mint a tábornok a harctéren), miközben a szervezet tagjai részt vettek az épület ostromában.

 „Ő volt az, aki a parancsokat osztogatta. Ő szervezte meg a csapatokat azon a napon. Ő volt az oka annak, hogy Washington DC-ben voltak aznap. Az Oath Keepers másképp nem lett volna ott, ezt szerintem senki sem vonja kétségbe” – mondta a bíró.

Politikai fogolynak tartja magát

Ami a szervezet vezetőjét illeti, ő az ítélethozatalkor azt mondta, hogy továbbra is politikai fogolynak tekinti magát, és azt ígérte, hogy folytatja a munkát annak érdekében, hogy feltárja a kormányzat bűnösségét, valamint hosszan bizonygatta azt, hogy szerinte miért volt törvényellenes és alkotmányellenes a 2020-as választás. 

Ezen kívül azzal védekezett, hogy sem ő, sem a szervezetének tagjai nem követtek el erőszakos cselekményeket a Capitoliumnál.

Ezután úgy fogalmazott: „Úgy vélem, hogy ez az ország végletesen megosztott, és ez a fajta bűnüldözés […] csak ront ezen.”

Hozzátette azt is, hogy szerinte az ostrom résztvevőjével szemben nagyon eltúlozzák a vádakat, és hogy „az emberek emiatt úgy fogják érezni, hogy a kormányzat még inkább illegitim, mint korábban gondolták”. 

Rhodes ügyvédjei azzal is védekeztek, hogy a Virginiában megtalált fegyvereket sosem használták, és hogy az Oath Keepers milíciája kizárólag védelmi célokat szolgált. Az ítélethozatal után azt is jelezték, hogy megfellebbezik a döntést. 

A férfit az összeesküvés vádpontja mellett irathamisítás, valamint egy hivatalos szerv működésének akadályozása mellett már korábban is bűnösnek találták. Stewart Rhodes szervezetének tagjai közül korábban 22 embert már elítéltek különféle vádpontokban.

Rovatok