Index Vakbarát Hírportál

Ming dinasztia korabeli hajókat találtak a Dél-kínai-tenger fenekén

2023. május 26., péntek 08:57

A kínai partoknál 1500 méter mélyen a vízben a Ming dinasztia idejéből származó hajók maradványaira bukkantak. A hajókon és azok mellett rengeteg másik leletet is találtak.

Egy tengeralattjáró tavaly év végén találta meg a két hajóroncsot a Dél-kínai-tenger fenekén. A kutatók most a Ming dinasztia idejéből származó hajók maradványai között válogatnak. Belsejükben és körülöttük rengeteg relikvia hever szétszórva és egymásra rakva.

A kínai Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (NCHA) szerint a helyszínen valószínűleg több százezer porcelánurna és feldolgozott fa található. Egy szakértő azt mondta, a faanyagok valószínűleg Délkelet-Ázsiából származnak, és a császár palotájához hasonló épületek építésére használhatták őket.

A hajók a Ming dinasztia (1368–1644) közepén indultak útnak. Az 1. számú roncs Zhengde császár (15061521) idejéből származik, a 2. számú roncs pedig Hongzhi császár (14881505) uralkodásának idejéből.

A roncsok egymástól mindössze 20 kilométerre fekszenek a tengerfenéken. Az NCHA megállapította, hogy a tengeri selyemút mentén is különböző irányba haladtak. A roncsok betekintést nyújthatnak ebbe az útvonalba, amely kevésbé híres, mint a szárazföldi Selyemút.

A tisztviselők jóváhagyták a két helyszínen 2024 áprilisáig tartó további kutatások terveit. Az NCHA szerint a terv végső célja a helyszínek megőrzése.

Rovatok