Index Vakbarát Hírportál

Valamennyi uniós országban bevezethetik a négynapos munkahetet

2023. május 26., péntek 11:23

Az Európai Uniónak szorgalmaznia kellene a négynapos munkahét bevezetését, különös tekintettel a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban. Ezt Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos nyilatkozta a Lusa című lapnak adott interjújában.

Schmit úgy látja, hogy sokan rajonganak az ötletért. „A fiatalabb generációknak van egy bizonyos elképzelésük a munka és a magánélet közötti egyensúlyról. Én nyitott vagyok a négynapos munkahétre” – tette hozzá az uniós biztos.

Nicolas Schmit ugyanakkor rámutatott, hogy egyelőre nincs konszenzus az EU-ban a rövidített munkahétről. Szerinte a szociális partnerek közötti megállapodások szükségesek ahhoz, hogy a tagállamok rábólintsanak a javaslatra.

„Bizonyos ágazatok nem hozzák lázba a munkavállalókat, a munkaidő csökkentése talán vonzóbbá teheti őket” – mondta Nicolas Schmit.

Az EU számára a legnagyobb probléma nem annyira a munkanélküliség, mint inkább a munkaerőhiány. Sok ágazat kétségbeesetten keres munkavállalókat, de nem találnak, mert az emberek nem akarnak ott dolgozni, vagy nem rendelkeznek a megfelelő képzettséggel – nyilatkozta Nicolas Schmit, írja az Euractiv.

Magyarországon is téma a rövidített munkahét

Egy friss, hazai kis- és középvállalkozásokat (kkv) kérdező felmérésből kiderült, a vállalatok közel harmada megfontolná a rövidebb munkahét bevezetését. A Cégmenedzser kutatása rámutat, a kkv-k fele gondolkodik HR-változtatások bevezetésén a munkaerő-kihasználtság és a hatékonyság növeléséért, valamint 60 százalékuk tervez valamilyen digitális beruházást is.

A cégvezetők úgy nyilatkoztak, azért is nyitottak az újításra, mert a négynapos munkahét alatt dolgozóik hatékonyabban dolgoztak, mint a hagyományos rendszerben.

Rovatok