Index Vakbarát Hírportál

Olaf Scholz megrökönyödött: Németországban megtörtént, aminek nem lett volna szabad

2023. május 26., péntek 09:41

Németországban egy 48 éves férfi nemes egyszerűséggel csatlakozott Olaf Scholz autókonvojához a személygépkocsijával. Hihetetlen, de az oda nem illő járművet a biztonságiak egyszerűen nem vették észre, így a sofőr bejutott a frankfurti repülőtér lezárt területére, ahol a Bild információ szerint a civil odarohant a politikushoz, majd magához ölelte a német kancellárt.

Természetesen ennek nem lett volna szabad megtörténnie, az Olaf Scholzot védelmező hatóságok hibák sorozatát követték el. Szerencséjükre a férfinak nem állt szándékában bántalmazni az országvezetőt.

Az eset 2023. május 24-én, szerdán, nem sokkal 23 óra után történt a frankfurti repülőtéren. Olaf Scholz német kancellár éppen a kormány Airbus A319-es repülőgépére készült felszállni, miután részt vett az Európai Központi Bank 25. születésnapi ünnepségén.

Az előírásoknak megfelelően Olaf Scholzot elég nagy autókonvoj kísérte, amely páncélozott limuzinokból, rendőrségi járőrkocsikból és motorkerékpárokból állt. A kancellárra testőrök egész hada vigyázott. A gépkocsisor közvetlenül a repülőgéphez hajthatott, ezt használta ki a civil autós.

Kiderült ugyanis, hogy a konvojt árnyékként követte egy illetéktelen autó. Egy 48 éves férfi, aki feltehetően Olaf Scholz rajongója, úgy döntött, megpróbálkozik a lehetetlennel, és a politikus közelébe férkőzik – nem kis szerencsével ez végül összejött neki.

Azt csinált az illetéktelen behatoló, amit csak akart

Amikor a frankfurti repülőtér biztonsági zónájában a sorompókhoz ért, a biztonsági őrök egyszerűen átengedték őt, annak ellenére, hogy nem állami járműben utazott, és a rendszámát sem regisztrálták előre.

Miután az összes autó megérkezett, az egész delegáció felszállt a gépre, Olaf Scholz kivételével, mivel ő éppen telefonált az autójában.

Miután kiszállt az autóból, köszönetet mondott a helyi rendőröknek, és készített velük egy ünnepi fotót. Ekkor a férfi kipattant az autójából, odarohant Olaf Scholzhoz, kezet rázott vele, és a mellkasához szorította a kancellárt.

A testőrök csak akkor vették észre, hogy mi történik, amikor a férfi elengedte a magas rangú politikust. Ahogy az várható volt, a férfit ezután őrizetbe vették. A sofőr azt állította, nem volt tisztában azzal, milyen konvojt követ, elmondása szerint az volt a benyomása, hogy az előtte haladó kocsik egy esküvői menet részét képezik.

Olaf Scholz hivatala szerint a kancellár nem csinált nagy ügyet a dologból, de azt elismerte, hogy nagyon meglepődött. Szerencséjére az illető nem akarta bántani őt, de a Bild által megszólaltatott szakértő szerint az esetnek súlyos következményei lesznek, a biztonsági erők ugyanis totális kudarcot vallottak.

(Borítókép: A frankfurti repülőtér madártávlatból. Fotó: Manfred Gottschalk / Getty Images)

Rovatok