Index Vakbarát Hírportál

Elindult Koszovó felé a szerb hadsereg, a legmagasabb készültséget rendelték el

2023. május 26., péntek 15:33

Az április 23-i, előrehozott koszovói választások az ország északi részén óriási felháborodást keltettek a helyi, javarészt szerbek lakta részeken. A szerbek bojkottálták a választásokat, így eshetett meg, hogy Zvecsánnak albán polgármestere lett, aki ma kezdte volna meg munkáját, ezt azonban a helyi szerbek nem hagyták neki. Erre válaszul kivonultak a koszovói rendőrség különleges egységei, könnygázzal és sokkoló bombákkal megfékezve a tömeget. Ezt látva Szerbia elnöke és a fegyveres erők parancsnoka, Aleksandar Vucsics a legmagasabb készültségi szintet rendelte el a hadseregnél.

Az Index információi szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szerbiába utazott, ahol részt vesz a kormányzó Szerb Haladó Párt és Aleksandar Vucsics köztársasági elnököt támogató nagygyűlésen Belgrádban. Lapunk úgy tudja, a miniszter jelenleg is Szerbiában tartózkodik, az este hét órakor kezdődő rendezvényen pedig elsőként szólal fel.

Ezt erősítette meg Szijjártó Péter Facebook-bejegyzése is, amelyben azt írja:

Állítólag minden idők legnagyobb szerbiai tömeggyűlése következik Belgrádban. Alekszandar Vucsics meghívott, hogy szólaljak fel én is!

Könnygáz lepi el a városközpontot

17:30 A Koszovó Online riporterének jelentése szerint jelenleg nyugodt, de rendkívül feszült a helyzet az észak-koszovói településeken.

17:10 A koszovói rendőrség tagjai a zvecsáni önkormányzat épülete előtt állomásoznak, ahova időközben rendőri kísérettel megérkezett a frissen megválasztott polgármester, Iljir Peci is.

16:40 A koszovói rendőrség tagjai nagy mennyiségű könnygázzal és kábítógránáttal behatoltak a leposavicsi önkormányzat épületébe. Az egész városközpontot füst lengi be.

16:15 Negyed öt környékére a koszovói rendőrök betörtek a zvecsáni és a zubin potoki önkormányzat épületébe is, majd a leposavicsi önkormányzatra is igyekeztek erőszakkal betörni. A Koszovó Online riportere szerint könnygázt és sokkolóbombát is alkalmaztak ehhez a művelethez.

16:00 A zvecsáni önkormányzati épületben tartott razziakor a koszovói rendőrség könnygázt dobott a Szent György-templom udvarára és a város egészségügyi központja elé is.

15:50 A Koszovó Online percről percre frissülő tudósítása szerint a rendőrség razziát tartott a zubin potoki önkormányzat épületében, ahol a helyi polgárság próbálta meg megakadályozni a bejutásukat. 

A koszovói különleges egységek kivonultak Zvecsán utcáira

A Koszovó Online beszámolójában arról ír, az észak-koszovói Zvecsán városának utcáira a helyi rendőrség különleges egységeinek páncélozott járművei vonultak ki. A koszovói biztonsági erők délelőtt körülzártak több szerb önkormányzatot is.

Ma reggel a koszovói rendőrség több tucat tagja körülvette Zubin Potok, Zvecsán és Leposavic települések épületeit, majd bekapcsolták a riasztószirénákat. A rendőrök könnygázzal és úgynevezett sokkoló bombákkal próbálták oszlatni a tömeget, a lakosság azonban barikádok felállításával válaszolt. Nem sokkal később megjelentek a békefenntartók, a KFOR tagjai, de egyelőre nem avatkoztak be.

Több személyt, akik a zvecsáni incidensek alatt sérüléseket szenvedtek a kábító gránátoktól és a könnygáztól, a Mitrovicai Klinikai Központba szállítottak.

A szerb lapok arra emlékeztetnek, hogy a koszovói biztonsági erők nem tehetik be a lábukat Koszovó északi, szerbek lakta részére – a KFOR parancsnokának előzetes jóváhagyása nélkül. A döntés a 2013-ban kötött Brüsszeli Megállapodás fontos eleme.

Twitterre felkerült egy videó, amelyen a rendőrség egyik autója látható, ami lángokban áll. A város szerb lakói amiatt kezdtek lázadásba, mert albán polgármestert neveztek ki a szerb többségű városba. A helyi szerbek több helyen úttorlaszokat állítottak fel.

Elrendelték a legmagasabb készültséget

„Szerbia elnöke és fegyveres erőink legfőbb parancsnoka, Aleksandar Vucsics aláírta a szerb hadsereg egységeinek harckészültségét, a legmagasabb szintre emelő parancsot, és elrendelte, hogy sürgősen haladjanak a közigazgatási vonal irányába Koszovó és Metohija felé” – tájékoztatott Milos Vucsevics, Szerbia védelmi minisztere a közösségi oldalán.

Nem sokkal később elkezdtek terjedni a videók a közösségi oldalakon, amelyeken a szerb konvojok láthatóak, amint vélhetően a koszovói határ felé tartanak.

Nemrég ismét fellángolt a vita Szerbia és Koszovó között

Napra pontosan egy hónappal ezelőtt írtunk róla utoljára, hogy Európa egyik legsúlyosabb konfliktusa ismét elmérgesedett. Koszovó azzal vádolta Szerbiát, hogy megsértette a megállapodást, amikor az Európa tanácsbeli tagsága ellen szavazott. Közlésük szerint a március 18-án jóváhagyott megállapodásban és végrehajtási mechanizmusában az állt, hogy Szerbia nem fogja akadályozni Koszovó belépését a nemzetközi szervezetekbe.

Kreshnik Ahmeti, Koszovó külügyminiszter-helyettese arra szólította fel az EU-t, hogy ítélje el Szerbia lépéseit, mivel az uniónak kellene garantálnia a megállapodás betartását. Aleksandar Vucsics szerb elnök azonban kijelentette, hogy a megállapodás végrehajtása csak akkor kezdődik meg, amint Koszovó teljesíti kötelezettségeit.

Miről is szól ez a megállapodás?

A megállapodás egyik kulcsfontosságú rendelkezése kimondja, hogy „Szerbia nem ellenzi Koszovó tagságát semmilyen nemzetközi szervezetben”. Az a tény azonban, hogy egyik fél sem írta alá hivatalosan a megállapodást, homályba borítja a feltételeit és azt, hogy mennyire kötelező érvényű mindkét félre nézve.

A megállapodás tartalmáról hónapokig tartó tárgyalások után és a Koszovóban fokozódó etnikai és politikai feszültségek hátterében – amelyek az ország szerb többségű területein barikádokba, lövöldözésekbe és egyéb incidensekbe torkolltak – az EU felajánlotta, hogy a megállapodás garanciavállalójaként lép fel.

Mindkét fél szóbeli kötelezettségvállalásokat tett a megállapodásra vonatkozóan – de nem írta alá –, és a megállapodás bekerült a két országot érintő uniós tárgyalási csomagokba is.

Mi okozta a felháborodást?

Április 23-án voltak a koszovói előrehozott választások több, leginkább szerbek lakta településeken, amelyeket a szerbek bojkottáltak, így történhetett meg, hogy végül albán polgármestere lett Zvecsánnak. Sajtóinformációk szerint a szerbek azért bojkottálták a mostani koszovói választásokat, mert azt azelőtt írták ki, hogy Koszovó bevezette volna azt a szóban már elfogadott megállapodást, hogy a Koszovó északi részén élő szerb települések még nagyobb autonómiát kapjanak.

A szerbek többek közt azt követelték, hogy vonuljanak ki a koszovói különleges erők, illetve Koszovó hozza létre a Szerb Önkormányzatok Szövetségét.

Ezek nem történtek meg, így bojkottálták a választásokat, ahol ennek köszönhetően a részvételi arány 3,5 százalékos volt – a tíz jelölt közül mindössze egy volt szerb, ő a szavazatok 2,5 százalékát szerezte meg, ami összesen 5 voksot jelent – írja a Rferl.org.

A város polgármestere pénteken kezdte volna meg a munkát, de a helyi szerb lakosság elállta az útját, amire a koszovói rendőrség oszlatással reagált.

A szerb kormány ezt a szerb kisebbség elleni támadásnak nevezte, ezért elindult a határra a szerb hadsereg.

A koszovói sajtó másképp látja a helyzetet

A Koszovó Press beszámolójában arról ír, annak érdekében, hogy megakadályozzák a polgármesterek bejutását az önkormányzati létesítményekbe, Koszovó északi részén néhány polgár összegyűlt az önkormányzati épületek előtt. A rendőrség megerősítette, hogy a tüntetők Zvecsánban erőszakoskodni kezdtek, különféle tárgyakkal és gránátokkal kezdték el dobálni a rendőröket.

Mint írják, az illetékes rendőri egységek önvédelemből kénytelenek voltak reagálni, és törvényes eszközöket, például könnygázt alkalmazni, hogy feloszlassák a tömeget, és lehetővé tegyék a polgármesterek számára, hogy belépjenek az épületekbe.

Továbbá bejelentették, hogy az eddigi akciókat illetően a rendőrség együttműködött és összehangolta az akciókat az igazságügyi szervekkel, amelyek az ügyet „az alkotmányos rend elleni támadásnak” minősítették.

(Borítókép:  Milos Miskov / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok