Index Vakbarát Hírportál

Katasztrofális fizetésképtelenség fenyegeti az Egyesült Államokat, de Joe Biden optimista

2023. május 27., szombat 07:03

Amennyiben nem sikerül megegyezni az adósságlafon megemeléséről, az Egyesült Államok fizetésképtelenné válhat. Joe Biden elnök azonban egyelőre optimista.

Joe Biden amerikai elnök szerint pénteken késő este azt mondta. „nagyon közelinek” tűnt a kormány adósságplafon-válság megoldására irányuló megállapodása. Az elnök beszámolt arról, hogy a – Janet Yellen pénzügyminiszter szerint – katasztrofális következményekkel járó fizetésképtelenség határideje június 5-re tolódott ki, és úgy tűnt, hogy a Fehér Ház és a republikánusok közötti tárgyalások egy újabb hétig elhúzódnak − írja az Associated Press

Joe Biden péntek esti felszólalásában bizakodóan nyilatkozott. Úgy fogalmazott:

a megállapodás nagyon közel van, és optimista vagyok.

Janet Yellen mindeközben figyelmeztetett arra, hogy ha az új, június 5-i határidőig nem lépnek, az „súlyos nehézségeket okozna az amerikai családoknak, ártana globális vezető pozíciónknak, és kérdéseket vetne fel nemzetbiztonsági érdekeink megvédésére való képességünkkel kapcsolatban”.

A republikánusok – akikkel a Fehér Ház tárgyal az adósságplafonról – korábban azt mondták: „Tárgyalások folynak. Remélem, ma estére megtudjuk, hogy sikerül-e megegyeznünk”. Az egyezség azonban nem jött létre, mire Kevin McCarthy republikánus házelnök pénteken késő este elhagyta a Capitoliumot.

Lehet, hogy nem tudnak nyugdíjakat fizetni 

 Az amerikaiak mellett külföldön is figyelik a tárgyalásokat, amelyek káoszba sodorhatják az amerikai gazdaságot, és megingathatják a bizalmat az ország vezetésében. Az AP szerint az aggódó amerikai nyugdíjasok máris készenléti terveket készítenek arra az esetre, ha az állam nem tudna fizetni, mivel a következő társadalombiztosítási kifizetések a jövő héten esedékesek. Pénteken McCarthy azt mondta, hogy a republikánus tárgyalók és a Fehér Ház „válságos" helyzetbe kerültek, és igyekeznek megállapodni.

Bármilyen megállapodás politikai kompromisszumot fog jelenteni, és mind a demokraták, mind a republikánusok támogatását élveznie kell ahhoz, hogy a megosztott kongresszus elfogadja. Ha nem sikerülne felemelni a jelenleg 31 billió dolláros hitelfelvételi korlátot, hogy a számlákat ki lehessen fizetni, az sokkhatást váltana ki az amerikai és a globális gazdaságban.

A kongresszusban a kemény jobboldali, Trumppal szövetséges republikánusok közül azonban sokan már régóta szkeptikusak a pénzügyminisztérium előrejelzéseivel kapcsolatban, és sürgetik McCarthyt, hogy tartson ki. Miközben a megállapodás körvonalai formát öltöttek a 2024-es kiadáscsökkentés és a 2025-ös kiadásnövekedés 1%-os felső határának előírása tekintetében, a két fél továbbra is elakadt különböző rendelkezésekkel kapcsolatban.

Rovatok