Index Vakbarát Hírportál

Súlyos a helyzet Jemenben, több millió ember éhezik

2023. május 27., szombat 09:09

Az ENSZ és partnereinek korábbi erőfeszítése ellenére továbbra is komoly fenyegetést jelent a bizonytalan élelmiszer-ellátás Jemenben.

David Gressly, az ENSZ jemeni lakossági és humanitárius koordinátora az ENSZ Világélelmezési Programja (WFO) és Gyermekalapja (UNICEF) által készített legfrissebb jelentés alapján közölte, hogy Jemenben mintegy 17 millió embernek bizonytalan az élelmiszer-ellátása.

A jelentés előrejelzése felhívja a figyelmet, hogy az év első felében 3,2 millióan szenvedhetnek akut élelmiszerhiánytól, ez a szám a jelenlegi trendek alapján az év második felében kis híján elérheti a négymilliót. 

A bemutatott jelentés szerint 2,8 millió ember szenvedhet válságszintű éhezés miatt az országban.

Richard Ragan, a WFP jemeni képviselője hangsúlyozta: azonnali és tartós támogatásra van szükség ahhoz, hogy megelőzzék a humanitárius válság és éhínség kialakulását a harcok sújtotta országban − írta meg az MTI. 

Jemenben 2014 óta tart a polgárháború, a harcok miatt az országot a világ egyik legsúlyosabb humanitárius tragédiája sújtja. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A háborúnak több százezer halottja és több millió menekültje van, miközben a lakosság nagy része, köztük sok gyermek éhínségtől szenved.

Rovatok