Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea rakétakilövésre készül, riadókészültséget rendeltek el Japánban

2023. május 29., hétfő 10:53

Észak-Korea bejelentette, hogy első katonai kémműholdját az elkövetkezendő két héten belül fellövi. Japán erre reagálva riadókészültségbe helyezte rakétaelhárító rendszerét, és figyelmeztetett, hogy minden, légterébe kerülő tárgyat le fognak lőni.

Kim Dzsongun, Észak-Korea vezetője jóváhagyta Észak-Korea első katonai műholdjának a végső kilövésre vonatkozó előkészületeit, amit május 31. és június 11. között terveznek elindítani. Szakértők szerint ez az ország megfigyelési rendszerének része, ami drónokat is magában foglal, a légi kémtechnológiák alkalmazásával akár távolabbi pontokra is lecsaphatnak háború esetén – írja a Reuters.

A japán védelmi minisztérium egy közleményben reagált minderre.

Megsemmisítünk minden olyan ballisztikus és egyéb rakétát, amelyekről kiderül, hogy a területünkön landolnak

– írták. Tájékoztatásuk szerint az SM–3 vagy a Patriot PAC–3 rakétákat fogják bevetni a behatoló rakéták megsemmisítésére.

Kisida Fumio japán miniszterelnök újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy bármilyen észak-koreai rakétakilövés súlyosan sértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának nukleáris és rakétaaktivitását elítélő határozatait. „Nyomatékosan felszólítjuk Észak-Koreát, hogy tartózkodjon a kilövéstől” – közölte a Twitteren, hozzátéve, hogy az ügyben együttműködnek amerikai szövetségeseikkel, Dél-Koreával, valamint az érintett országokkal.

Dél-Korea Japánhoz csatlakozva szintén felszólította Észak-Koreát, hogy töröljék a tervezett műholdkilövést. „Ha a figyelmeztetések ellenére is végrehajtják, meg fogják fizetni az árát” – hangsúlyozta a dél-koreai külügyminisztérium szóvivője. 

Az elzárkózó Észak-Korea az elmúlt hónapokban több rakéta- és fegyvertesztet hajtott végre, köztük egy interkontinentális ballisztikus rakétát is fellőttek. Többször próbálkoztak „földmegfigyelő” műholdak felbocsátásával is, amelyek közül kettőt sikeresen pályára állítottak, legutóbb 2016-ban.

Rovatok