Index Vakbarát Hírportál

Manfred Weber szerint félre kell tenni Törökország EU-csatlakozásának ügyét

2023. május 29., hétfő 20:25

Az Európai Néppárt (EPP) elnöke a törökországi választások után adott lapinterjúban fogalmazott úgy, hogy a nemzetközösségnek továbbra is fontos partnere Isztambul, de az EU-tagállamokra érvényes elvárásokat a régi-új elnök Recep Tayyip Erdogan nem valószínű, hogy tudja teljesíteni.

Az Európai Parlament jobbközép pártjait összefogó szövetség német vezetője Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi választási győzelme után a Berliner Morgenpost német lapnak adott nyilatkozatában kiemelte: végleg „félre kell tenni” a török EU-csatlakozás ügyét, mert „inkább gátolja, mint segíti” a közösség és az 1999 óta tagjelölt ország kapcsolatát.

Az EU továbbra is nyitott a partnerségre, hiszen Törökország közvetlen szomszéd, és sok a közös kihívás

– fogalmazott Manfred Weber. Hozzátette: az Európai Uniónak azonban elvárásai is vannak, az ország modernizálása mellett rendezni kell Ciprus helyzetét, együtt kell működniük velük a migrációs politikában és a béke megteremtésében. 

EU-s jövőjüket is befolyásolja a NATO-szavazás

Mindenekelőtt pedig Erdogannak azonnal hozzá kell járulnia Svédország NATO-tagságához

– jelentette ki a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Testvérpártjuk, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) frakciójának vezető külügyi szakpolitikusa, Jürgen Hardt is egyetért ezzel a kijelentéssel. 

Az EU és Törökország kapcsolatának következő nagy próbája az lesz, hogy az újraválasztott elnök miként dönt a svéd NATO-csatlakozás ügyében, és hogyan viselkedik a júliusi vilniusi NATO-csúcson

– jelentette ki. 

Olaf Scholz német kancellár vasárnap, a választási eredmény kihirdetése után egy Twitter-bejegyzésben gratulált Recep Tayyip Erdogannak, és hozzátette, hogy Berlin szeretné „új lendülettel” előmozdítani a közös ügyeket – írja az MTI. 

Hétszázezer török szavazott Németországból

Németországban él a legnagyobb – nagyjából hárommilliós – határon túli török közösség. A törökországi elnökválasztás vasárnapi második fordulóján a szavazásra jogosult másfélmillió németországi török közül nagyjából minden második voksolt.

Recep Tayyip Erdogan a szavazatok 67,4 százalékát szerezte meg, sokkal jobban szerepelt, mint az anyaországban, ahol 52,14 százalékos eredményt ért el.

Vasárnap este több német nagyvárosban rögtönzött autós felvonulásokkal ünnepelték győzelmét. Mint az Index beszámolt róla, már a május 14-ei első fordulón ötpontos előnyt szerzett Erdogan ellenfelével, Kemal Kilicdarogluval szemben.

A máshol élőket nem érintik az ország döntései

Cem Özdemir német szövetségi mezőgazdasági miniszter szerint az Erdogant támogató németországi törökökről a következőket mondta: 

Úgy ünnepelnek, hogy nem kell viselniük döntésük következményeit, szemben sok törökországi nemzettársukkal, akiknek az országot 2003-tól kormányfőként, 2014-től pedig államfőként vezető politikus hatalmon maradása a szegénységet és a szabadság mellőzését jelenti

– fogalmazott. 

A választási eredmény révén Törökországban sokan „minden reményt elveszítettek”– írta a német kormány török származású tagja a Twitteren.

A német utcákon Erdogant ünneplő tömegek pedig azt jelzik, hogy a németországi törökök elutasítják a  plurális demokráciát , és integrációjuk a német társadalomba kudarcos

– fejtette ki a Zöldek politikusa, aki szerint a következő időszakban azzal kell számolni, hogy a török „ultranacionalizmus” és az iszlám vallási "fundamentalizmus" még inkább megerősödik körükben.

(Borítókép: Manfred Weber. Fotó: Ivan Romano / Getty Images)

Rovatok