Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktort éltetik a szerbek, nem csitulnak a koszovói zavargások

2023. május 30., kedd 12:17

A koszovói zavargások keddre sem csillapodtak. Egyesek a zvecsáni önkormányzat épületének bejáratához mentek, mások a leposavici hivatalnál kezdtek. A gracanicai körforgalomnál, Milos Obilic emlékművénél felgyújtották a szerb zászlót.

A kialakult feszültség „azonnali és feltétel nélküli feloldására” szólította fel Szerbiát és Koszovót Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, miután telefonbeszélgetést folytatott Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel és Alekszander Vucsics szerb elnökkel kedden.

Josep Borrell elfogadhatatlannak nevezte, hogy a múlt pénteken kezdődött zavargások során a koszovói rendőrség és a KFOR csapatai a helyi szerbekkel csaptak össze, továbbá elítélte a békefenntartó erő, a KFOR katonái ellen elkövetett támadásokat.

Arra figyelmeztetett, hogy az EU-tagállamok megvitatják a lehetséges lépéseket, ha a felek továbbra is ellenállnak a feszültségcsökkentést szolgáló uniós javaslatoknak.

Túl sok az erőszak Európában, nem engedhetünk meg magunknak egy újabb konfliktust

 – tette hozzá.

Kedden közzétett Twitter-üzenetében Borrell azt írta: az EU a lehető leghatározottabban elítéli a megdöbbentő erőszakot. A KFOR erői, a média, a civilek és a rendőrség ellen elkövetett erőszakos cselekmények teljes mértékben elfogadhatatlanok  írta.

Az EU felszólítja a koszovói hatóságokat és a tüntetőket, hogy azonnal és feltétel nélkül enyhítsék a feszültséget  emelte ki.

„Elvárjuk a felektől, hogy felelősségteljesen járjanak el, és haladéktalanul találjanak politikai megoldást párbeszéd révén″ – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A tüntetők egy szerb zászlót is felgyújtottak

A Danas szerb lap beszámolója szerint már kora hajnalban körülbelül százan gyűltek össze a zvecsáni önkormányzat épületének bejárata előtt, az idő múlásával pedig egyre többen csatlakoztak. 

Sok ember gyűlt össze a Leposavic önkormányzat épülete előtt is, Ljulzim Hetemi frissen kinevezett polgármester kénytelen volt itt tölteni az éjszakát. A város központjában nagy számban állomásoznak a KFOR katonái, munkájukat a koszovói rendőrség különleges egységeinek járművei segítik. A tüntetők azt követelik, hogy Hetemi hagyja el az önkormányzat épületét, valamint a különleges egységek is vonuljanak ki. A Kim rádió jelentése szerint

a tüntetők a gracanicai körforgalomnál, Milos Obilic emlékművénél felgyújtották a szerb zászlót kedd kora hajnalra.

A szerb Novosti tudósítása szerint negyed tizenegyre egy új szerb zászlót helyeztek el az emlékműhöz, miután az előzőt egy ismeretlen tettes felgyújtotta. 

A portál arról is beszámolt, Zubin Potokban a szerbek úgy döntöttek, hogy megmutatják, nem látják szívesen a koszovóiakat a szerblakta településeken, ezért egy szerb zászlót feszítettek ki az önkormányzat épülete elé, amelyről videó is készült.

Az előrehozott választások óriási felháborodást keltettek

A koszovói zavargásokat az április 23-i, előrehozott választások előzték meg, amelyek a javarészt szerbek lakta észak-koszovói területeken óriási felháborodást keltettek. A szerbek bojkottálták a választásokat, így eshetett meg, hogy Zvecsánnak albán polgármestere lett, aki pénteken kezdte volna meg munkáját, ezt azonban a helyi szerbek nem hagyták neki.

Erre válaszul kivonultak a koszovói rendőrség különleges egységei, könnygázzal és sokkolóbombákkal megfékezve a tömeget. Ezt látva Szerbia elnöke és a fegyveres erők parancsnoka, Aleksandar Vucsics a legmagasabb készültségi szintet rendelte el a hadseregnél.

Több tucat katona sérült meg

A zavargások hétfőre sem csillapodtak, reggel a koszovói Zubin Potok önkormányzati épülete előtt jelentek meg a KFOR, azaz a koszovói NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő egységei. A helyzet olyannyira elmérgesedett, hogy a NATO-misszió tagjai védekezésképp könnygázt is bevetettek. A szerb tüntetőkkel folytatott összecsapásokban több mint 30 NATO-békefenntartó katona sérült meg. 

Éjszaka azonban volt olyan is, amikor Orbán Viktor miniszterelnököt éltették a szerb tüntetők. A tömeg azt skandálta:

Ajmo Orbane,

vagyis „hajrá Orbán”. Erről pedig videó is készült, amelyet a HVG vett észre.

A harcokban magyar katonák is részt vettek, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint több mint 20 magyar katona sérült meg a koszovói Zvecsán településen tömegoszlatási feladatok közben, heten közülük súlyosan. A Magyar Honvédség közösségi oldalán közölte, hogy hétfőn késő este egy kifejezetten egészségügyi ellátásra kialakított Airbus A319-es repülőgép indult el a helyszínre Kecskemétről.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd hajnalban friss információkkal szolgált állapotukról. Információi szerint az egyik honvédő katonát műteni kellett, de egyikük állapota sem súlyos.

Rovatok