Index Vakbarát Hírportál

Ismét feltűnt az orosz kémdelfin

2023. május 30., kedd 07:38 | aznap frissítve

Ismét felbukkant a fehér beluga bálna, amelyet először Norvégiában láttak „Szentpétervári felszerelés” feliratú hámot viselve 2019-ben.

Svédország partjainál ismét felbukkant egy fehér delfin, amelyet 2019-ben hámot viselve láttak Norvégia partjainál, és azt feltételezték, hogy az orosz haditengerészet kémkedésre képezte ki − közölte a The Guardian.

A beluga, amelyet először Norvégia északi régiójában, Finnmarkban fedeztek fel, több mint három éven át lassan haladt a norvég partvonal felső részén, majd az elmúlt hónapokban hirtelen gyorsabban kezdett mozogni, hogy a második felét is bejárja, és Svédország felé haladjon.

Vasárnap Hunnebostrandban, Svédország délnyugati partjainál figyelték meg.

Nem tudjuk, miért lett most ilyen gyors

− mondta Sebastian Strand, a OneWhale szervezet tengerbiológusa, hozzátéve, hogy ez különösen azért rejtélyes, mert a bálna „nagyon gyorsan távolodott el természetes környezetétől”.

„Lehet, hogy hormonok hajtják, hogy párt találjon. Vagy lehet, hogy a magány miatt, mivel a belugák társas lények − lehet, hogy a fajtársait keresi” − mondta.

A legközelebbi belugapopuláció a Svalbard-szigetcsoporton található, amely félúton fekszik Norvégia északi partjai és az Északi-sark között.

A bálna a feltételezések szerint egyetlen másik belugát sem látott azóta, hogy 2019 áprilisában megérkezett Norvégiába.

Amikor a delfin először jelent meg a norvég sarkvidéken, a norvég halászati igazgatóság tengerbiológusai eltávolítottak róla egy ember által készített hámot.

Egy ketrecből szökhetett meg

A hámon egy kamerához való tartó volt, és a műanyag kapcsokra az Equipment St Petersburg felirat volt nyomtatva. Az igazgatóság tisztviselői szerint a delfin egy ketrecből szökhetett meg, és az orosz haditengerészet képezhette ki, mivel úgy tűnt, hogy hozzá van szokva az emberekhez.

Moszkva soha nem adott ki hivatalos reakciót a norvég találgatásokra, miszerint „orosz kém” lehet. A Barents-tenger stratégiai geopolitikai terület, ahol a nyugati és az orosz tengeralattjárók mozgását is figyelik.

Ez a kikötő egyben az északi tengeri útvonal kapuja is, amely lerövidíti az Atlanti- és a Csendes-óceán közötti tengeri utakat.

Strand szerint a delfin nagyon egészségesnek tűnik, és a norvégiai lazacfarmok alatt vadon élő halakkal táplálkozik. A belugák, amelyek mérete elérheti a hat métert, és 40-60 évig élnek, általában Grönland, Észak-Norvégia és Oroszország jeges vizein élnek.

Rovatok