Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter új gyárat adott át Pécsett

2023. május 30., kedd 17:51

Szijjártó Péter bejelentette, hogy átadták egy szintetikus bőr autóülés-huzattal foglalkozó japán cég gyárát Pécsett. A 15 milliárdos beruházásból a magyar állam 4,5 milliárdos támogatással veszi ki a részét.

Átadták a japán Seiren-csoport első európai gyártóegységét Pécsett, ahol a mintegy 15 milliárd forintos, 4,5 milliárd forint állami támogatással megvalósult beruházás nyomán első körben 170 új munkahely jön létre  jelentette be kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a baranyai városban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az eseményen arról számolt be, hogy az üzem évi csaknem 2,5 millió méternyi szintetikus bőr autóülés-huzattal látja el az európai járműipari piacot, az előállítás ráadásul környezetkímélő módon zajlik, és a termékek kopásállósága négyszer nagyobb lesz, mint az eddig használtaké.

Beszédében kiemelte: az utóbbi három évben példátlan módon kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, általános bizonytalanságérzet alakult ki, azonban két folyamat is töretlenül haladt előre: az autóipar elektromos átállása és a keleti vállalatok globális térnyerése. Rámutatott, hogy 2008-ban a világszerte végrehajtott beruházások 81 százaléka nyugati, 19 százaléka keleti cégekhez kötődött, míg tavaly már a beruházások 55 százalékát keleti tőkéből finanszírozták, és csupán 45 százalékát nyugatiból. Majd hozzátette: számos fontos iparágban a keleti cégek diktálják mára a tempót, megszűnt a korábbi nyugati technológiai fölény.

Ezek után nem meglepő, hogy az egész nyugati világban, így Európában is hatalmas harc, rendkívül éles verseny zajlik a nagy és erős keleti vállalatok beruházásaiért. Mi, magyarok is beneveztünk ebbe a versenybe, és azt hiszem, hogy minden túlzás vagy önelégültség nélkül mondhatom azt, hogy sikeresek is vagyunk ebben

– fogalmazott.

Ezzel kapcsolatban kiemelte: Magyarország továbbra is rendkívül vonzó beruházási célpont az alacsony adók, az európai szinten egyedülállóan stabil politikai rendszer, továbbá a földrajzi alapú diszkrimináció hiánya miatt.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a keleti beruházások nélkül a gazdaság nem tudott volna növekedési pályán maradni az elmúlt évek nehézségei közepette, ezek a munkahelyek teremtése mellett ráadásul olyan innovatív megoldásokat honosítanak meg, amelyek erősítik az ország versenyképességét. Kiemelte, hogy tavaly megdőlt a beruházási csúcs is Magyarországon, és a beruházások 53 százaléka keleti vállalatokhoz köthető, keletről jött a legtöbb beruházás, ahogy 2019 óta minden évben.

Megjegyezte azt is, hogy a keleti nyitás politikájának meghirdetése óta nagyjából duplájára nőtt a térség országaival folytatott kereskedelem értéke, illetve az oda irányuló export is nőtt 60 százalékkal.  A miniszter kiemelte: a most átadott beruházás is hozzájárul a magyar autóipar dinamikus bővüléséhez, miután a szektor termelési értéke tavaly átlépte a 10 ezer milliárd forintot, ami hatalmas rekordnak számít.

Rovatok