Index Vakbarát Hírportál

Ijesztően közel ment el a kínai vadászgép az amerikai repülő orra előtt

2023. május 31., szerda 09:22

A kínai vadászgép 121 méteren belülre került a repülőgép orrához – tájékoztatott erről a Pentagon. Az amerikai katonai tisztviselők a kínai hadsereg pilótáit egyre felelőtlenebb magatartással vádolják a térségben.

Egy kínai vadászgép „szükségtelenül agresszív manővert” hajtott végre egy amerikai katonai repülőgép közelében múlt héten a Dél-kínai-tenger felett – közölte kedden a Pentagon. Az amerikai indo-csendes-óceáni parancsnoksága videófelvételt is közzétett az incidensről, amely állításuk szerint múlt pénteken készült, amikor Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter éppen a térségbe tartott.

Nem ez volt az első eset

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint a kínai vadászgép 121 méteren belülre került a repülőgép orrához. Miután a kínai pilóta „közvetlenül az RC–135-ös orra elé repült”, így az amerikai repülőgép kénytelen volt „átrepülni annak örvényléshullámain” – közölte az amerikai hadsereg. Az amerikai repülőgép „biztonságos és rutinszerű műveleteket hajtott végre” a nemzetközi légtérben, és ezeket a műveleteket továbbra is folytatni fogják, „ahol a nemzetközi jog ezt lehetővé teszi” – tette hozzá a Pentagon.

Korábban már számos hasonló incidens történt a térségben, ami kiválóan tükrözi Washington és Peking közötti feszültségeket.

A kínai hadsereg többször is visszautasította az Egyesült Államoknak azt a törekvését, hogy találkozót szervezzen Austin és kínai kollégája között. Az amerikai katonai tisztviselők a kínai hadsereg pilótáit egyre felelőtlenebb magatartással vádolják a térségben.

Rovatok