Index Vakbarát Hírportál

Beigazolódhat a legnagyobb konteógyanú, folyik a nyomozás

2023. május 31., szerda 07:54

George Gao, a kínai járványügyi és -megelőzési központ (CDC) korábbi igazgatója egy interjúban beszélt a koronavíruslaborból származó elméletéről.

„Lehetséges, hogy az egyik laborunkból szabadult ki a kórokozó, amely a világjárványt okozta. Még folyik a nyomozás, de nem szabad semmit sem kizárni” – közölte a CDC volt igazgatójával készített interjút a BBC.

A lap szerint ez az első olyan alkalom, hogy egy állami tisztviselő nem tagadta a koronavírus laborból származó elméletét.

George Gao professzor korábban kulcsszerepet játszott a pandémia eredetének felkutatásában, 2022 júliusában viszont le kellett mondania a posztjáról.

A tudós az interjúban felidézte, amikor részt vett a Vuhani Virológiai Intézet átvilágításában. Mint mondta, a világjárvány kitörése előtt évekig kutatták a laborban a különböző koronavírustörzseket. Megjegyezte, hogy a hatósági vizsgálat eredményét nem látta, de úgy tudja, hogy nem találtak szabálytalanságot, és a kormány valóban alapos munkát végzett. Hozzátette, hogy ugyanakkor szükség lett volna a többszöri és alaposabb ellenőrzésre is.

A kínai kormány továbbra is cáfolja, hogy bármi közük lenne a koronavírus-járvány kirobbanásához.

Rovatok