Index Vakbarát Hírportál

Emmanuel Macron: Ukrajna helye az EU-ban van, de reformok nélkül katasztrófa a csatlakozás

2023. május 31., szerda 20:48

A francia elnök Pozsonyban az 1956-os magyar hírügynökség igazgatójának szavait idézte, aki azt mondta a forradalom idején, hogy Magyarországért és Európáért halunk meg. Emmanuel Macron szerint azok az idők elmúltak, amikor ezeket a hangokat nem hallja meg a Nyugat.

Emmanuel Macron francia elnök szerdán Zuzana Caputová államfővel találkozott a szlovák fővárosban, Pozsonyban, majd ellátogatott a Globsec biztonságpolitikai konferenciára, amin részt vett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

Macron Pozsonyban kijelentette: Ukrajnának az Európai Unióban van a helye, de reformokra van szüksége a csatlakozáshoz, különben katasztrófához vezet az ország integrálása az unióba – írja az Unian Ukrán Hírügynökség

Emmanuel Macron a Globsec konferencián arról is beszélt, hogy az Európai Unió 20 évvel ezelőtt befogadta a volt szovjet érdekszféra államait. A francia elnök szerint ezek az országok Európához tartoznak, és csak átmenetileg szigetelték el őket – írja az Új Szó.

Egy közös európai projekt köt minket össze

– fogalmazott a francia elnök, aki szerint az európai államokat összeköti a közös történelem és geopolitikai érdek. 

Szeretném felidézni a magyar hírügynökség igazgatójának szavait, amelyeket 1956 novemberében mondott, röviddel azelőtt, hogy egy orosz tüzérségi gránát becsapódott volna: »Magyarországért és Európáért halunk meg«

– idézte Macron, hozzátéve, hogy azok az idők elmúltak, amikor ezeket a hangokat nem hallják meg.

„Az üzenetem egyszerű: nem fogjuk hagyni, hogy Európát másodszor is elrabolják” – mondta Macron, aki szerint Oroszország ukrajnai inváziójával arra törekszik, hogy megtörje az európai egységet, saját elképzelései szerint alakítsa át a kontinenst. „Garantálnunk kell Ukrajna biztonságát, hiszen jelenleg Kijev tartja fenn Európa határait”– magyarázta Macron.

Macron szerint az orosz agresszió egész Európát érinti, ezért az országok is közös felelősséget viselnek. Az elnök szerint a háború elsősorban megmutatta a szövetség erejét, hiszen a NATO a konfliktusra reagálva azonnali hatállyal biztosította határai védelmét. Macron úgy fogalmazott, hogy ezért hálásnak kell lennie az Egyesült Államoknak.

A francia államfő úgy véli, hogy az Európai Unió tagállamai is gyorsan reagáltak, és a vártnál hamarabb váltak függetlenné az orosz energiabeszállítástól.

Béke és uniós csatlakozás

A francia elnök azt mondta beszédében, hogy az egyik legfontosabb szempont a háborúban az, milyen béke fogadható el.

Kijelentette: csakis olyan béke jöhet létre, amely Ukrajna teljes szuverenitásának visszanyerését eredményezi.

Nem áldozhatjuk fel Ukrajna területének egyetlen szegletét sem, ezért csak olyan béke az elfogadható, amely összhangban áll a nemzetközi joggal

– mondta Emmanuel Macron.

Arról is beszélt, hogy az elkövetkező időszakban megkezdődik majd az ukrán ellentámadás, amelynek sikerességében egyáltalán nem kételkedik. Hangsúlyozta, ezek után Ukrajnának kiemelten szüksége lesz a többi állam segítségére, hogy újjáépíthessék az országot.

Ukrajnának a többi tagjelölt országhoz hasonlóan számos reformot kell végrehajtania, különben Európa katasztrófával néz szembe. Hiba lenne azt mondani, hogy az Európai Unió bővítése kötelességünk és geopolitikai érdekünk, és azonnal be kell vonnunk az EU-ba Moldovát, Ukrajnát és a balkáni országokat. Ez a megközelítés katasztrófához fog vezetni, mert meggyengítjük Európát

– mondta Macron, aki az unió prioritásaként jelölte meg annak bővítését. Arról beszélt, hogy a feltörekvő balkáni országok integrálása kulcsfontosságú Európa jövője szempontjából. Kijelentette: Ukrajnát is fel kell venni az unióba.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok