Index Vakbarát Hírportál

Ők Oroszország legnagyobb vagyonának várományosai

2023. május 31., szerda 21:57

A Forbes újabb rangsort állított össze az orosz milliárdosok leggazdagabb örököseiről. Ebben a második generáció 49 képviselője szerepel, ők együttesen 244 milliárd dollárt örökölnek majd.

Az orosz Forbes becslése szerint Oroszországban 110 milliárdos él, akik együttes vagyona 505 milliárd dollár. Ha ezt az összeget egyenlően elosztjuk a gyermekeik teljes számával (340), akkor mindegyikük szintén milliárdos lesz, mivel átlagosan mintegy 1,5 milliárd dolláros vagyont örökölnek majd a szüleiktől.

A lap a 110 családból most húsz olyat mutat be, ahol az örökösök vagyona legalább 2,5 milliárd dollárra rúg. Ennek a húsz családnak összesen 49 örököse van, szüleik együttes vagyona 244 milliárd dollárt tesz ki.

A tavalyi évhez képest a rangsor összetétele némileg változott. Borisz, a Rosszija Bank fő részvényesének, Jurij Kovalcsuknak a fia (18. helyezett, 2,7 milliárd dollár örököse) egy év kihagyás után visszatért a listára. A listán van egy új szereplő is: Olga, Vlagyimir Litvinyenko, a Bányászati Egyetem rektorának és Vlagyimir Putyin tudományos tanácsadójának egyetlen lánya, aki a Phosagro kisebbségi részvényese; a 16. helyen áll, és 3,1 milliárd dollárt örököl. Azonban az, hogy kap-e valamit, nem olyan biztos, mivel Olga még 2011-ben összeveszett az apjával, és elhagyta Oroszországot. 

Kovalcsuk és Litvinyenko gyermekei után Nyikolaj Sztoronszkij, a Revolut fintech szolgáltatás alapítója (2022-ben lemondott orosz állampolgárságáról) és a Playrix társalapítója, Dmitrij Buhman örökösei következnek. Utóbbi vagyona 2023-ban 7 milliárd dollárra csökkent, gyermekei pedig egyenként 2,3 milliárd dollárral rendelkeznek, ami csak a 22. helyre volt elegendő a listán.

A leggazdagabb örökös (20,5 milliárd dollár) évek óta Juszuf Alekperov, a Lukoil legnagyobb részvényesének, Vagit Alekperovnak az egyetlen fia. A második helyen az Eurochem és a SUEK alapítójának, Andrej Melnicsenkónak a lánya és fia (egyenként 12,6 milliárd dollár), a harmadik helyen a Sibur és a Novatek társtulajdonosának, Leonyid Mihelson örökösei (egyenként 10,8 milliárd dollár) állnak. 

Rovatok