Index Vakbarát Hírportál

Orosz állampolgárságért folyamodik a nő, aki szexuális zaklatással vádolja Joe Bident

2023. május 31., szerda 16:23

Egy amerikai nő, aki azzal vádolta Joe Biden amerikai elnököt, hogy szexuálisan zaklatta őt, nemrég Moszkvába repült, ahol orosz állampolgárságért folyamodik.

Az 59 éves Tara Reade egy állami orosz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy biztonságban érzi magát az országban, és maradni akar. Reade azt állította, hogy Biden bántalmazta őt, amikor 1993-ban a kongresszusi irodájában dolgozott. Az elnök határozottan tagadta a vádakat − közölte a BBC

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy ez soha, de soha nem történt meg

− fogalmazott.

A nő Joe Biden asszisztenseként dolgozott, amikor az Delaware állam szenátora volt. Az elnökválasztási kampány kezdetekor, 2020-ban került a címlapokra, amikor azt állította, hogy a férfi 29 éves korában zaklatta a Capitolium egyik folyosóján. Azzal vádolta Bident, hogy a falhoz szorította, majd a kezét a blúza és a szoknyája alá dugta.

Amikor Moszkvában leszálltam a repülőgépről, hosszú idő óta először éreztem magam biztonságban, és úgy éreztem, hogy itt meghallgatnak és tisztelnek

− idézi a The Guardian Reade-et a Szputnyiknak adott interjújából.

Elmondása szerint azután hagyta el az Egyesült Államokat, hogy egy republikánus politikus közölte vele, fizikai veszélyben van.

Szeretnék állampolgárságot kérni Oroszországban, az Orosz Föderáció elnökétől, Vlagyimir Putyintól. Ígérem, hogy törvénytisztelő állampolgár leszek

− mondta Reade, hozzátéve, hogy reméli, megtarthatja amerikai állampolgárságát.

Ő is az egyike volt azoknak a nőknek, akik 2019-ben és 2020-ban azzal vádolták meg Joe Bident, hogy akaratuk ellenére megérintette, megölelte vagy megcsókolta őket.

Elmondása szerint akkor panaszt tett, bár erről nem találtak feljegyzést és nem világos, hogy hivatalosan kivizsgálták-e az állítását.

Joe Biden szóvivője azt mondta, hogy szerintük „joguk van a meghallgatáshoz”, azt ugyanakkor leszögezték: az incidens „egyáltalán nem történt meg”.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok