Index Vakbarát Hírportál

A lett parlament a volt külügyminisztert választotta az ország elnökévé

2023. május 31., szerda 19:13

A lett parlament Edgars Rinkevics volt külügyminisztert választotta az ország új elnökévé szerdán.

A 49 éves politikus a szavazás harmadik fordulójában győzött, miután a jelöltek egyikének sem sikerült megszereznie az abszolút többséget a százfős parlamentben − közölte az MTI. 

Rinkevics 52-őt kapott a leadott 87 szavazatból. Riválisa, az üzletember Uldis Pilens 25 voksot kapott. A harmadik jelölt, Elina Pinto már korábban kiesett a versenyből.

Rinkevicset július 8-án iktatják be az államfői tisztségbe, és a 67 éves Egils Levitset váltja az elnöki székben. Ő lesz az ország első, vállaltan homoszexuális államfője.

Rinkevics államtitkárként dolgozott a védelmi minisztériumban és újságíróként a Lett Rádióban az 1990-es években. Külügyminiszterként nagy népszerűségnek örvendett a lettek körében mint Ukrajna rendíthetetlen támogatója.

Lettországban az elnöki tisztség nagyrészt ceremoniális, és az államfő elsősorban az egység jelképe. Az elnök képviseli Lettországot külföldön, ő a fegyveres erők főparancsnoka, aláírja a törvényjavaslatokat, kinevezi a kormányfőt, és joga van feloszlatni a parlamentet.

Az 1,9 milliós Lettország egyebek között Oroszországgal és Fehéroroszországgal határos, és 2004 óta a NATO, valamint az Európai Unió tagja. Az országban jelentős orosz kisebbség él.

Lettország a Szovjetunió bukásával 1991-ben nyerte vissza függetlenségét. Az új elnök az ország tizenegyedik államfője lesz az ország függetlenségének első, 1918-as kikiáltásától számítva.

Rovatok