Index Vakbarát Hírportál

Brit munkáspárti vezető: Nagy-Britannia jövője az Európai Unión kívül van

2023. május 31., szerda 22:00

Nagy-Britannia jövője az Európai Unión kívül van − írta szerdán megjelent cikkében a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője.

Sir Keir Starmer a Daily Express című radikálisan EU-szkeptikus brit napilap skóciai kiadásában közölt írásában leszögezte azt a véleményét, hogy Nagy-Britannia számára nincs visszaút sem az Európai Unióba, sem az Európai Unió egységes belső piacára és vámuniójába − közölte az MTI. 

A Munkáspárt vezetője és árnyékkormányának miniszterelnök-jelöltje kizárta annak lehetőségét is, hogy Nagy-Britannia újból érvényesítse az emberek szabad mozgásához és letelepedéséhez fűződő európai uniós szabadságjogot.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, miután az uniós tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

Szerdán megjelent írásában a Munkáspárt vezetője úgy fogalmazott, hogy a brexitről szóló vita „immár a múlté, és ott is van a helye”.

Keir Starmer ugyanakkor bírálta a kilépés feltételrendszerét rögzítő szerződést, amelyet a konzervatív párti kormány kötött az EU-val. A Labour vezetője szerint ugyanis a megállapodás elfojtja Nagy-Britannia növekedési potenciálját, és „hatalmas mértékben” az Európai Unió javára billenti a kereskedelmi feltételeket.

A BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva Starmer nemrégiben úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia számára nincs visszaút az Európai Unióba.

Hozzátette: az ország a népszavazáson meghozta döntését, azóta ki is lépett az Európai Unióból, és „erre a helyzetre kell működőképes megoldást találni”.

Rovatok