Index Vakbarát Hírportál

Spórolnak az energiával, minden este sötétségbe borul a főváros

2023. május 31., szerda 11:51

A város nagy részén estére lekapcsolják a közvilágítást, csak a legfontosabb funkciók ellátására használnak energiát.

A vietnámi főváros minden este sötétségbe borul, hogy a hőség miatt ezzel is kíméljék az elektromos hálózatot

Vietnám fővárosa, Hanoi minden este sötétségbe borul, mert a hatóságok így próbálják csökkenteni az elektromos hálózatra nehezedő terhelést, amelyet a légkondicionálók és a ventilátorok megnövekedett használata okoz.

Az emberek így igyekeznek megküzdeni a hőséggel – közölte az illetékes szerv képviselője szerdán.

Este 11 órától minden parkban, összesen a 8 milliós város kétharmadában kikapcsolják a közvilágítást. A hatóságok azt remélik, hogy ezzel csökkentik a légkondicionáló berendezések által nagymértékben igénybe vett elektromos hálózat terhelését, és pénzt takarítanak meg.

A tudósok szerint a klímaváltozás is szerepet játszik a szélsőséges időjárási jelenségek súlyosbodásában a délkelet-ázsiai országban. Május elején 44,1 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek az országban, ami rekordot jelent. Kétszer: áprilisban és május végén is hőhullám sújtotta az országot, ami megnehezítette az élet- és munkakörülményeket, különösen a városokban.

„Egy nap ebben a hőségben felér egyheti munkával hűvös időben” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Lai Thi Yen hanoi zöldségárus aznap, amikor éppen 36 Celsius-fokos hőmérséklet volt a városban.

Gondot jelent az ország energiafogyasztására nézve az is, hogy Vietnám északi részén a súlyos szárazság miatt a tározók vízszintje 30-40 százalékkal csökkent.

A Hanoi által elfogadott intézkedésnek köszönhetően mindennap egy óra világítást takarítanak meg. A város már korábban is fogadott el hasonló intézkedéseket, de nem ilyen léptékben.

„Az energiatakarékossági programot idén kiterjesztették a város közvilágítási rendszerének 70 százalékára” – mondta a helyi médiának Le Trung Kien, a közvilágításért felelős vállalat igazgatóhelyettese. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindig elegendő világítás jut a közlekedés, a biztonság és a rend fenntartásához. Az intézkedés augusztus végéig tarthat.

Rovatok