Index Vakbarát Hírportál

Súlyos büntetést kapott a világ egyik legértékesebb cége

2023. június 1., csütörtök 12:40

Megbüntette az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) az Amazont, amiért az Amazon Ring ajtócsengő kameráján keresztül kukkoltak nőket a dolgozók. De nemcsak ez a termék volt hibás, hanem az Alexa is, amiért súlyosan visszaélt gyermekek személyiségi jogával.

Az Amazon Ring ajtócsengő kamerás egységének egy korábbi alkalmazottja 2017-ben hónapokon át kémkedett női vásárlók után a hálószobákban és fürdőszobákban elhelyezett kamerákkal – közölte az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egy szerdai bírósági beadványban, amikor bejelentette, hogy 5,8 millió dolláros (több mint kétmilliárd forint) megállapodást kötött a céggel az adatvédelem megsértése miatt.

Az Amazon abba is beleegyezett, hogy 25 millió dollárt (több mint 10 milliárd forint) fizet a gyermekek személyiségi jogainak megsértésével kapcsolatos vádak rendezésére, amiért a szülők kérésére nem törölte az Alexa felvételeit, és azokat a szükségesnél hosszabb ideig megőrizte – derül ki a seattle-i szövetségi bíróságon benyújtott bírósági beadványból, amely egy külön egyezséget vázolt fel.

Az FTC megállapodása az ügynökség legújabb erőfeszítése arra, hogy felelősségre vonja a nagy technológiai vállalatokat, amiért a kritikusok szerint a profitot az adatvédelem elé helyezik.

Az Amazon, amely 2018 áprilisában vásárolta meg a Ringet, ígéretet tett arra, hogy változtat a gyakorlatán.

„Bár nem értünk egyet az FTC állításaival mind az Alexával, mind a Ringgel kapcsolatban, és tagadjuk, hogy megsértettük volna a törvényt, ezek a megegyezések ezeket az ügyeket magunk mögött hagyják” – áll az Amazon közleményében.

Alvaro Bedoya, az FTC biztosa elmondta, hogy a megegyezéseknek azt az üzenetet kell közvetíteniük a technológiai vállalatok felé, hogy az adatgyűjtés iránti igényük nem lehet kifogás a törvénysértésre – írja a The Guardian

Az összesen 30,8 millió dolláros bírságok az Amazon 3,2 milliárd dolláros első negyedéves nyereségének töredékét teszik ki.

Az FTC Washington államban benyújtott panaszában az Amazon ellen azt állította, hogy a vállalat megsértette a gyermekek magánéletének védelmét szolgáló szabályokat, valamint az Alexát használó fogyasztók megtévesztését tiltó szabályokat. Az FTC panasza szerint az Amazon például azt mondta a felhasználóknak, hogy kérésre törli a hangátiratokat és a helymeghatározási adatokat, de ezt nem tette meg.

Egy 2017-es esetben a Ring alkalmazottai legalább 81 női ügyfél és a Ring alkalmazottai által készített, Ring termékeket használó videókat tekintettek meg. 

Rovatok